Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica

28.03.2021.

09:45

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/IMS/HRT

Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica

Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Prvi je dan Velikoga tjedna - Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

Na misama u crkvama diljem Hrvatske blagoslivljale su se maslinove i palmine grančice i čitali ulomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti. 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zbog nemogućnosti slavlja u Prvostolnici svečanu euharistiju na Cvjetnicu predvodio je u župi Dobroga Pastira u Brestju.

HRT-ov reporter Boris Kanazir bio je u Župi Dobrog Pastira u Brestju. Kazao je za HTV-ov središnji Dnevnik kako je kardinal Josip Bozanić naglasio da se u Velikom tjednu, odnosno od početka korizme vjernici pripremaju za slavlje Uskrsa, pokorom i djelima ljubavi. 

Kanazir je kazao da je kardinal Bozanić podsjetio da je Župa Dobrog Pastira nedavno proslavila četrdeset godina, pa je stoga danas u njoj održano veliko misno slavlje.

S Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Vjernici su se okupili i u đakovačkoj katedrali. S blagoslovljenim maslinovim grančicama početak Velikog tjedna obilježili su i vjernici u Splitu. Svetu misu u katedrali svetoga Dujma predvodio je nadbiskup splitsko-makarski monsinjor Marin Barišić koji je pozvao vjernike da skrušeno i ponizno uđu u Veliki tjedan. Dubrovčani su misu iz katedrale mogli pratiti na internetu, ali mnogi su ipak odlučili doći na euharistijsko slavlje. Misno slavlje bilo je i u riječkoj katedrali Sv. Vida. Mnogo vjernika okupilo se i u trsatskom svetištu, gdje je misu predvodio nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi. Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.

Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!