Cvrtila: Do 2040. niti jedna država neće dominirati regijama

28.09.2022.

20:36

Autor: HRT/Hina

Vlatko Cvrtila

Vlatko Cvrtila

Foto: HRT / HTV

Konferencija Hrvatski dani sigurnosti 2022. otvorena je u Opatiji, s više od 200 sudionika, a tom prigodom dodijeljene su Hrvatske velike nagrade sigurnosti.

Organizator i domaćin, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS), ove godine obilježava 15. godišnjicu, a kao nevladina organizacija u tom razdoblju je promicala interese menadžera sigurnosti i stvaranje partnerskih odnosa između javnog i privatnog sektora sigurnosti te gospodarstva i akademske zajednice, priopćili su organizatori.

Predsjednik HUMS-a Alen Ostojić naglasio je kako je sigurnost izložena cyber napadima, terorizmu, zdravstvenim krizama, prekidima opskrbnih lanaca, razbojništvima, prijevarama, korupciji, radikalizaciji i drugim izazovima te je zbog toga postala izuzetno važan segment i na nacionalnoj i na korporativnoj razini.

Zbog toga je, rekao je, otvoren dijalog s Ravnateljstvom policije RH, a ministar unutanjih poslova Davor Božinović podržao je stvaranje odbora za sigurnost poslovne zajednice.

- U ovo vrijeme izvanrednih previranja još je važnije okupiti se kao zajednica profesionalaca sigurnosti kako bismo istražili najnovije uvide i preporuke, razmijenili nove ideje i najbolje prakse izgradnje korporativne sigurnosti, poručio je.

Konferenciju je službeno otvorio Robert Kopal, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za nacionalnu sigurnost. 

Rektor sveučilišta VERN Zagreb i predsjednik Znanstvenog savjeta HUMS-a Vlatko Cvrtila ustvrdio je da se novi svjetski poredak strukturira tako da svijet bude još nestabilniji. Procijenio je da do 2040. niti jedna država neće dominirati regijama te da će svijet postati fragmentiran. Ocijenio je i da u vremenima vremenima političke i ekonomske neizvjesnosti prepoznavanje geopolitičkih rizika prioritet i poslovnog sektora jer se odražava kroz probleme s energentima, porastom cijena, pitanjem dostupnosti strateških resursa, krizom hrane i slično, prenio je HUMS.

Među nagrađenima i AKD, Grad Novalja, Cemex Hrvatska, zaštitar Hrvoje Zanatić

U kategoriji medijske promocije sigurnosti Hrvatsku veliku nagradu sigurnosti dobila je tvrtka AKD, najbolje nagrađen projekt lokalne samouprave je dobio Grad Novalja, CEMEX Hrvatska je nagrađen za projekt "Sigurno i zdravo do cilja" u kategoriji najboljeg projekta poslovnog sektora u ostvarivanju sigurnosti zajednice. Zaštitar Hrvoje Zanatić, nasmrt pretučen u automat klubu ovoga mjeseca, posthumno je nagrađen za svoj hrabri čin.

Najbolji inovativni projekt u području sigurnosti je ZULUHOOD startupa Brombu, a HEP je nagrađen za ostvarivanje i razvoj sigurnosti u kompanijama. Nagrađeni su PU splitsko-dalmatinska i tvrtke MPG Southeast Europe i Sky LINK SECURITY SOLUTIONS za video nadzor festivala Europe Ultra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!