10:28 / 13.01.2020.

Autor: IMS/Studio 4/HRT

Cvrtila: Kad policija odradi posao nastupa ključni problem - pravosuđe

-

-

Foto: - / -

Kad policija i DORH i odrade svoj posao, onda nastupa onaj ključni problem, a to je pravosuđe, ističe Željko Cvrtila, te postavlja pitanje zašto su takve osobe još na slobodi.
Nezapamćena likvidacija pripadnika narko miljea u Splitu zaprepastila je ne samo Splićane već cijelu Hrvatsku. Gotovo su svi ostali šokirani hladnokrvnim ubojstvom automatskim oružjem  tri osobe u središtu Dalmatinske metropole. Policija se pohvalila kako je u rekordnom vremenu manje od tri sata pronašla ubojicu i lišila ga slobode. 

- Božinović: Ne znam od kuda Opari informacija o uhićenju

- Policija završila kriminalističko istraživanje trostrukog ubojice

S obzirom što se sve zadnjih godina događa na ulicama Splita, može li biti mjesta optimizmu, komentirali su u Studiju 4 Krešimir Šulc, bivši načelnik PU Zagrebačke i  Željko Cvrtila, kriminalist.

- Ako se gleda statistika policija može biti zadovoljna, ne odskaču ništa posebno, rezultati su uglavnom dobri, ali svaki ovakav slučaj zasjenjuje stotinu razriješenih sitnih kaznenih djela, rekao je Cvrtila. Ovakva kaznena djela s ovako teškim posljedicama izazivaju i subjektivan osjećaj građana, a oni su, dodaje, i objektivna opasnost za građane i ostale koji nisu bili meta napada koji mogu biti ili su mogli biti kolateralne žrtve.

- Presica splitske policije: Ubojica ispalio 36 metaka

- Grupe podrške mladiću koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu

Klasična likvidacija

- Ravnateljstvo policije je prije nekoliko mjeseci uputilo kolegu Vitez Dražena. Inače je bio na radnom mjestu zamjenika glavnog ravnatelja zadužen za kriminalističku policiju i on je došao za načelnika PU Splitsko-dalmatinske. To je isto signal da policija pokušava držati jedno stanje sigurnosti na nivou. Međutim ovakvi slučajevi predstavljaju veliki problem za sigurnost građana, predstavljaju problem za sve ostale građane jer jednostavno ti obračuni tih nazovimo ih sitnih dilera, odražavaju se na stanje sigurnosti u Splitu, smatra Šulc.

- Split: Otac jednog od trojice ubijenih mladića demolirao kafić

- Sociolozi o ubojstvu u Splitu: Nije Divlji zapad, ali anomija je jasna poruka odgovornima

- Zašto raste nasilje u hrvatskom društvu?

Do uhićenja je prošlo gotovo 3 sata, ubojica se uspio i presvući, a akteri su policiji bili poznati

- Policija takve stvari ne može predvidjeti, tu se moglo raditi i o nekakvom terorističkom činu, moglo se raditi o nekakvoj drugoj situaciji koja nema ovakvu pozadinu ubojstva. Međutim, u vrlo kratkom roku, policijski službenici su došli do podataka tko su ubijeni, identificirani su, došli su do mogućeg imena počinitelja i normalno dalje se postupalo onako kako policija postupa, rekao je Šulc.

Policija je oduzela sve što je mogla, smatra Cvrtila, podigli su sve resurse, a ključ rada je, kaže, bila kriminalistička obrada, odnosno kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo informacijama da bi osoba mogla biti u ova četiri objekta.

- Kad policija i DORH i odrade svoj posao, onda nastupa onaj ključni problem, a to je pravosuđe, ističe Cvrtila. Dakle, sve ove osobe po izjavi policije su evidentirane, dakle, one su prijavljivane, što prekršajno što kazneno i tu se postavlja ozbiljno pitanje, zašto su takve osobe koje su kazneno prijavljivane, za koje očito postoje dokazi za počinjenje raznih kaznenih djela su još uvijek na slobodi na ulici, dodaje Cvrtila.

Poslušajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!