13:26 / 12.10.2020.

Autor: HRT

Cvrtila: Kućice u kojima sjede policajci skupe, a nesigurne

-

-

Foto: - / -

Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost, za jutrošnju pucnjavu na Trgu svetog Marka kazao je da je težak incident. Smatra da se i danas pokazalo, nakon incidenta s lubenicama, da najvažnije institucije u državi nisu posve sigurne.
Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost, jutrošnju pucnjavu na Trgu svetog Marka nazvao je teškim incidentom. Smatra da se i danas pokazalo, nakon nedavnog incidenta s lubenicama, da najvažnije institucije u državi nisu baš sigurne. 

➡️ Ranjen policajac na Trgu svetog Marka, napadač počinio samoubojstvo 
➡️ Laušić: Policajci nisu tu da pozdravljaju premijera 

 Smatra da se nije riječ o terorističkom činu jer se teroristi, kako kaže, ne ubijaju nakon događaja, kazao je za Studio 4 HTV-a.

- Da se radilo o teroristu, sumnjam da bi bio sam, ali ako bi bio - onda bi sigurno ušao u Vladu pa bismo imali mnogo veće posljedice, rekao je Cvrtila.

Teško mu je reći i je li bilo sigurnosnih propusta.

- Nije bila neka kontrolna točka kroz koju bi počinitelj prošao pa da je prošao s oružjem, nakon čega bi mogli govoriti o sigurnosnom propustu, objasnio je.

No ima, kaže, problema sa sigurnosnom prosudbom.

- Ona očito nije uzela u obzir ovakve situacije. Ona se i radi da se nesigurne situacije uzme u obzir i posloži sigurnost. U protivnom, ako idemo s postavkom da neće biti ovakvih događaja, onda ne trebaju nikakve sigurnosne službe tamo, dodaje. 

Smatra da bi bilo potrebno dislocirati institucije ili okolne korisnike. On predlaže srednju opciju.

- Između najnižeg i najvišeg stupnja sigurnosti imamo još niz mjera i niz razina koje možemo posložiti. Kućice u kojima su policajci, vrlo su nesigurne. Skupo su plaćene, ali ne pružaju nikakvu sigurnost. Da je počinitelj kojim slučajem pucao u kućice, onda kada su oni bili unutra, ne bi im to pružilo zaštitu, kazao je Cvrtila.

Dodaje da bi policajci najprije trebali zaštititi sebe, prije nego eventualno uzvrate na vatru.

- Vidjeli smo da policajci sada nisu bili u stanju zaštititi ni sebe, a kamoli objekt, zaključuje.

Istaknuo je da je ključan razlog zbog kojeg su policajci ondje - sigurnost objekta. Da bi on bio zaštićen, sigurnost se mora organizirati drukčije:

- Treba onemogućiti slobodan protok ljudi i vozila na Trg svetog Marka, odnosno treba regulirati tko može doći s dozvolom, mogu se postaviti kontrolne točke, kazao je Cvrtila i objasnio.

Ističe da je na prvome mjestu u ozbiljnim državama zaštita institucija, a onda sve "što može uz to".

- Nije na prvom mjestu turistička atrakcija, a sa sigurnošću kako bude. Siguran sam da bi, kad bi se otvorila sloboda kretanja u Bijeloj kući i oko nje, mnogi turisti to htjeli vidjeti. Ali nikome to ne pada na pamet jer im je na prvome mjestu zaštita institucije, dužnosnika i službenika koji su tamo zaposleni, dodaje.

Na pitanje kako bi trebali biti opremljeni policajci, Cvrtila je opet spomenuo neprimjerene kućice. Dodaje da policajci imaju pancirne prsluke, ali nemaju obvezu da ih nose. Također su naoružani dugim naoružanjem, ali ga nemaju obvezu nositi.

- Ima niz prepreka koje moraju prijeći da bi došli do svog dugog naoružanja. Dok oni dođu do toga, uzmu municiju, napadač će već ući u Vladu. Protokol do dolaska dugog naoružanja treba pojednostaviti, dodao je, među ostalim, Željko Cvrtila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!