07:25 / 13.10.2020.

Autor: U mreži Prvog/HRT

Cvrtila: Ovakvi događaji su nezaustavljivi

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Milina kaže kako nije bilo nikakvih indicija da bi se takvo što moglo dogoditi.
U emisiju "U mreži Prvog" bilo je riječi o sigurnosnom i društvenom aspektu pokušaja ubojstva na Trgu sv. Marka. O tome su govorili glavni ravnatelj policije Nikola Milina, stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila i sociolog Renato Matić.

➡️ Markov trg zatvoren za sve osim zaposlenih u institucijama koje se tamo nalaze
➡️ Ranjeni policajac na Trgu sv. Marka uspješno operiran, napadač počinio samoubojstvo
➡️ Svjedoci o ranjavanju policajca
➡️ Božinović: Državne institucije treba zaštititi 

U uvodnom dijelu Milina je govorio o stanju ranjenog policajca. Rekao je da je na intenzivnom liječenju, stabilno je, ali ima potrebe za daljnjim medicinskim tretmanima. Istražitelji još nisu s njim razgovarali, dodao je.

- Policija prikuplja podatke, proveden je očevid, pretraženo je mjesto prebivališta počinitelja u Kutini, gdje je pronađena veća količina streljiva i oružja, rekao je.Milina kaže kako nije bilo nikakvih indicija da bi se takvo što moglo dogoditi, dodatne informacije se intenzivno prikupljaju kako bi se otkrili pravi motiv jučerašnjeg događaja.

Provedene su pretrage više prostorija i objekata u mjestu prebivališta na području Kutine gdje je pronađena veća količina oružja i streljiva koje je mladić nezakonito posjedovao o čemu će sisačko-moslavačka policija danas izvijestiti medije. Naglasio je da su jučer tri policijska službenika bila ugrožena, onaj koji je ranjen, drugi koji je upotrijebio vatreno oružje i treći koji je bio ondje. Na mjestu gdje su pronašli počinitelja pronađeno je i kratko vatreno oružje.

"Policajac koji je uzvratio vatru", rekao je Milina, "je službenik zadužen za vanjsko osiguranje prostora na Markovu trgu. Policija istražuje sve činjenice i okolnosti te smjer dolaska počinitelja, prethodno nije bilo nikakve ugroze za građane."

Cvrtila: Ovakvi događaji su nezaustavljivi

Cvrtila smatra da je teško rekonstruirati motive počinitelja, riječ je o osobi koja prije nije imala nikakve prekršaje, ništa nije upućivalo na to da bi do jučerašnjeg događaja moglo doći.

- Nažalost, ovakvi događaji su nezaustavljivi, dodao je.

Milina: Podignuta sigurnost na Markovu trgu

Milina je rekao da je nakon performansa sa Sinčićevim lubenicama podignuta sigurnost na Markovu trgu, gdje je sloboda kretanja za sve građane. Od tada su povećali broj kontrola u široj zoni, ali ovaj događaj pokazuje da se te mjere moraju poboljšati.

- Od jučer su postavljene određene fizičke prepreke i ne može se doći do središnjeg prostora Markova trga bez opravdanog razloga, dodao je.

Objasnio je da nas ovaj događaj tjera da se radi na sigurnosti. Sada su donesene prve mjere dok se ne dođe do trajnog rješenja. Osvrnuo se na zabranu okupljanja na Trgu sv. Marka. Rekao je da je "sada sigurnosna ugroza u pitanju i to se sada mora riješiti".

- Ovakve situacije izloženosti najvažnijih državnih institucija nisam imao prilike vidjeti u drugim zemljama EU-a, dodao je.

Vezano za zaštitu na Trgu sv. Marka, Cvrtila je rekao da nije bilo sigurnosnog propusta i teško je odrediti scenarij maksimalne ugroženosti.

- Ovaj događaj će opravdati podizanje mjera koje će biti vidljivije i građani će se osjećati sigurnije. Opet će biti onih koji smatraju da je to povijesni i turistički prostor, dodao je.

Naglasio je da je taj prostor iznimno teško štititi bilo kakvim mjerama. -To je otvoreni, povijesni prostor koji kada je građen, nije se razmišljalo o sigurnosnim mjerama, rekao je. Smatra da bi bilo najbolje državne institucije premjestiti s tog prostora.

Na pitanje hoćemo li sada imati policajce s dugim cijevima, Milina kaže da su policajci i sada imali to na raspolaganju. "Imaju balističku opremu, ali ako nema informacija o sigurnosnoj ugrozi, procijenjeno je da se ne nosi 24 sata sva oprema", rekao je. Dodaje da su sada mjere podignute, policajaca je više i bit će i dalje opremljeni za ovakve situacije.

Matić: Korijeni problema su dugoročni

Počinitelj je pisao statuse na Facebooku, mnogi su stali na njegovu stranu, što Cvrtila smatra društveno zabrinjavajućim. Naveo je i slučaj Filipa Zavadlava, s kojim su se također pojedinci solidarizirali. Dodaje da je pitanje kako ćemo na to reagirati kao društvo.

Sociolog Renato Matić rekao je da je ponajprije kao građanin uznemiren i zabrinut. To što se dogodilo smatra strašnim, ali nije iznenađen. Korijeni problema su dugoročni, kaže.

- Podrška je silno zabrinjavajuća i uznemirujuća, ali je tek vrh ledenog brijega i upozoravajuća je na ono što se krije u društvu, a ne može doći do izražaja zbog neuključenosti mladih u društvene događaje, rekao je.

Milina je govorio o policijskoj akciji "Manje oružja, manje tragedija" i oružju koje je policija prikupila. Svjesni su tog problema i cilj im je prikupiti što više tog oružja. Pozvao je građane da prijavljuju sve oblike ugrožavajućeg ponašanja.

O odgovornosti

Nakon ovog incidenta oporba je postavila pitanje političke odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Cvrtila kaže da se nikada ne može postići stopostotna sigurnost, bez obzira na to koje mjere se primjenjuju, i ne vidi izravnu odgovornost. Dodaje da je odgovornost na svima, posebice na političkim elitama, i treba naći odgovarajuće mjere da se zadrži ovako visoka razina sigurnosti, ali i slobode građana.

- Društva odgovaraju preventivnim akcijama protiv svih ugroza, tu policija ima niz akcija, ali razvija se i kultura opreznosti u smislu da se razvijaju aktivnosti koje će smanjiti radikalizaciju, rekao je.

Matić dodaje da je riječ o potrebi da mlada osoba u jednom demokratskom okruženju u bilo kojem trenutku ima adresu na koju se može obratiti za rješavanje bilo kakvog problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!