Cvrtila: Situacija u Ukrajini će utjecati i na situaciju u našoj regiji

25.02.2022.

21:02

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Vlatko Cvrtila

Vlatko Cvrtila

Foto: Dnevnik / HRT

Vlatko Cvrtila, vanjskopolitički komentator i rektor Sveučilišta Vern u Dnevniku HRT-a je rekao kako Vladimir Putin želi pritiskom na Kijev, kroz vojnu aktivnost, napraviti pritisak kako bi došao do političkih promjena.

Govori kako bi se mogla dogoditi pro marionetska vlast u Kievu, ali za to bi se trebalo dosta vremena. Smatra kako bi i za Putina, ali i za Ukrajinu trebalo što prije naći mogućnost razgovora o tome što bi bili politički okviri koji bi zaustavili ratovanje.

Kako kaže, Putin ima jasne ciljeve, a to je vojna neutralnost gdje Ukrajina ne bi u doglednom vremenu išla prema NATO-u. 

- Tu treba riješiti puno stvari između Rusije i Ukrajine. Smatram kako se trebaju što prije završiti razgovori, naglasio je.

Dodaje da ako Putin ne uspije u kratkom periodu riješiti svoje ciljeve, on je spreman na dugotrajno ratovanje. Smatra kako se ne treba očekivati zauzimanje gradova, kao što se to radilo u drugom svjetskom ratu, te da se ide prema Kijevu. Kako kaže, to ni javnost ne bi dopustila.

Na pitanje koliko Putin može izdržati trajanje rata, Cvrtila govori kako svaki dan rata znači enormnu potrošnju, ali i sa sankcijama veliku štetu za Rusiju. U Rusiji se javljaju veliki antiratni protesti koji će s vremenom biti sve veći.

Cvrtila govori kako smo u „hladnom ratu” te kako će neprijateljska strana biti velika sila koja ima interese po cijelom svijetu.

- Situacija u Ukrajini će utjecati i na situaciju u našoj regiji, naglasio je Cvrtila.

Ističe kako se ovaj rat treba zaustaviti zato što on utječe na Ukrajinu, Rusiju, ali i Europu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!