Cvrtila: Teško je očekivati da će se nešto riješiti

09:33 / 12.02.2018.

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dolazi u posjet Hrvatskoj. To je prvi susret na najvišoj razini nakon pet godina.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dolazi u posjet Hrvatskoj. To je prvi susret na najvišoj razini nakon pet godina. Što možemo očekivati od današnjeg sastanka? Je li to samo razgovor radi razgovora ili od Vučićeva posjeta možemo očekivati promjene u odnosima dviju država koji su i opterećeni ratobornom i agresivnom retorikom najviših predstavnika srbijanske vlasti. Mogu li se Hrvati u Vojvodini uopće ičemu nadati? U emisiji "U mreži Prvog" gostovali su pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Boris Grigić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov te politički analitičar Vlatko Cvrtila.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Boris Grigić rekao je kako postoje sporazum i obveza da se razgovara o ratnim odštetama i da se one riješe.
Za rješavanje bilo kojeg pitanja potrebno je dvoje. Ako nemate suradnju obje strane, onda ,naravno, nema ni rješenja. Nažalost, posljednjih nekoliko godina na srbijanskoj strani nije postojala prava volja da se ide naprijed s rješavanjem tih pitanja, uključujući i pitanje nestalih. Nadamo se da je ovo trenutak kada bi moglo doći do određenog napretka u rješavanju tog pitanja. A moglo bi se dogoditi i da ovaj posjet urodi i nekim konkretnim rezultatima, rekao je Grigić, te istaknuo kako očekuje da će posjet donijeti pozitivan pomak u odnosima između Hrvatske i Srbije.

Imamo set pitanja o kojima bi trebali razgovarati i koji bi se iz političkog prostora trebali prebaciti u onaj prostor u kojem jesu ili pravno ili humanitarno pitanje. A isto tako imamo pitanja koja zasigurno nećemo riješiti sada bez obzira na to hoćemo li ih staviti na stol ili ne. Ovaj posjet jedan je korak naprijed, ali samo zato što ćemo ga brojiti kao posjet. Ali da će se nešto stvarno riješiti teško je očekivati, smatra politički analitičar Vlatko Cvrtila.

Grigić je komentirao i izjavu Jean-Claude Junckera od prije nekoliko dana da nitko neće u EU dok ne riješi svoje granice. Ta je izjava znak da EU ne želi riskirati i unositi u svoj prostor neriješena pitanja koja se godinama nastavljaju i 'mute vodu' u odnosima među državama i unutar EU-a. To će dati snažan poticaj i motiv svim kandidatima da se ozbiljno pozabave pitanjem granica sa svojim susjedima. Očekujemo da će se i u ovom našem bilateralnom pitanju granica sa Srbijom uskoro dogoditi neki pomaci i da će se dogoditi ozbiljan rad na rješavanju tog pitanja.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov rekao je da je ovaj susret pomak s obzirom na to da pet godina nije bilo susreta. Minimalna pretpostavka ili nužan uvjet za rješavanje problema jest da postoji komunikacija. U tom smislu mi smo pozdravili najavljeni susret i vidjet ćemo što se konkretno iz toga može dobiti. Nama bi bilo najpoželjnije da imamo izravnu komunikaciju s predstavnicima vlasti Republike Srbije koju, nažalost, do sada nismo uspjeli ostvariti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!