Cvrtila: U RH postoji totalna blokada vladavine

17.12.2022.

11:33

Autor: V.K./Intervju tjedna/HR/HRT

Vlatko Cvrtila

Vlatko Cvrtila

Foto: HTV / HRT

Jučer je bilo glasanje u Hrvatskom saboru i 4 ruke su nedostajale do dvotrećinske većine kojom bi se donijela odluka o obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

- Ovo je važno pitanje u smislu pomaganja Ukrajini.RH već pomaže Ukrajini i pomagat će. Ovaj zadnji slučaj više je vezan za političke dinamike, a ne da netko ne želi pomoći Ukrajini, rekao je u emisiji Intervju tjedna, urednice i voditeljice Jasmine Popović, Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku.

Andrej Plenković je rekao kako će to biti teret na onima koji su se povukli. HDZ smatra da je to rezultat utjecaja Rusije na domaću politiku.

Cvrtila smatra da smo zemlja u regiji koja ima najmanje utjecaja ruskih politika.

- Očito je da u pozadini ove priče postoji totalna blokada vladavine u RH. Ustav je kada je mijenjan iz polupredsjedničkog u parlamentarni ostavio određene elemente moći predsjedniku u vanjskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici. Taj model kod nas pokazao više blokade nego suradnje, naglašava Cvrtila.

Dodaje kako taj model ovisi o karakteru osoba koje obnašaju određene funkcije.

- Nemamo imenovane veleposlanike, nemamo donesene određene odluke koje su bitne za funkcioniranje vanjske i sigurnosne politike, a obrambenu da i ne spominjem. Ona je u totalnoj blokadi, rekao je.


Ukrajina: Postoji blokada i jedne i druge strane za veliku vojnu pobjedu

Naglašava da kada počinje rat, prvo što umire su ratni planovi, a drugo istina.

- Ako gledamo samo ratište u Ukrajini, onda tu postoji blokada jedne i druge strane da može postići veliku vojnu pobjedu. Ključna figura u svemu tome je Putin. Jako se svi fokusiraju na procjene što on misli i kakvi su mu planovi, rekao je i dodao kako smatra da ne postoje nikakve stvarne indicije da će on biti smijenjen, da će negdje otići.

Istaknuo je kako Vladimir Putin još uvijek drži sve konce u rukama. Ono što njega karakterizira je to da mora pobijediti. Kako kaže, diktatori ne znaju gubiti.

- Ako gledamo vojnu moć s jedne i druge strane, Ukrajina ne može tak skoro osvojiti svoj teritorij i izbaciti rusku vojsku,ali isto tako, Rusija ne može osvojiti ono što je planirala, govori Cvrtila.

Dodaje kako su vidljive pripreme i jedne i druge strane za rat na proljeće.

Na pitanje koliko se EU može nametnuti kao faktor eventualnog mira ili diplomatskog puta.

Cvrtila smatra kako može. Ona je jasno zauzela svoju stranu, ali i brani europski sigurnosni poredak koji je ozbiljno poremećen agresijom Rusije na Ukrajinu.

- EU može pridonijeti diplomatskim rješenjima, naglasio je.

Prvog siječnja Hrvatska postaje dio šengenske zone u kontekstu napetosti Srbije i Kosova, napetosti u Crnoj Gori i kandidaturi BiH za EU.

- Ulaskom u šengensku zonu, napokon ćemo osjetiti da smo dio EU. Hrvatska je tu napravila sve kako bi se predstavila kao jedna relevantna članica EU. Naravno mi ulaskom u šengenski prostor ne mijenjamo svoje geopolitičko okruženje koje je opterećeno različitim izazovima, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!