Da bi se plovilo, cijepiti se mora

02.03.2021.

17:08

Autor: Sanda Dičak/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Pomorci i korona

Pomorci i korona

Foto: Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Da bi se ukrcali na brod, pomorci moraju imati dva negativna PCR testa, a zatim na brodu u karanteni provesti još 14 dana. Na brodu ostaju i po devet mjeseci sa zabranom izlaska na kopno, na povratku s broda opet vrijede različita pravila.  

Galerija
Pomorci i korona, Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HRT
Marin Vlašić, pomorac, Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HRTRomano Perić, Sindikat pomoraca Hrvatske , Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HRTPomorci i koronakriza, Foto: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske i ITF koordinator ističe da su pomorci u neizvjesnosti zbog ukrcaja, iskrcaja, mogućih problema tijekom plovidbe, a uz to kada se pomorac vrati s broda, čekaju ga „silni medicinski certifikati i karantene i sve ostalo”. 

I poslovanje brodova, osobito kruzera na kojima plove, krajnje je upitno u pandemijsko vrijeme. 

Pomorac Marin Vlašić kaže da je brod na kojem je plovio završio u rezalištu te zaključuje da je kriza tolika da se kompanijama ne isplati čekati jer su troškovi na dnevnoj bazi milijunski.

Dok čekaju odlazak na brod i ponovno pokretanje kruzing industrije, jedini izlaz vide u cijepljenju. 

Vlašić ističe da je to jedini način da se posao normalno odvija. 

Sindikat pomoraca zato je uputio zahtjev Vladi da se pomorcima kao ključnim radnicima da prioritet kod cijepljenja.

- Mi u sindikatu pomoraca zalažemo se za prioritetno cijepljenje pomoraca, odnosno za rezervaciju određene količine cjepiva duž većih gradova uz našu obalu kako bi pomorci zaštitili svoj posao, kaže Perić. 

Neki brodari, pa čak i zračne luke, počeli su putovanje uvjetovati cijepljenjem, stoga bez njega pomorci uskoro neće moći raditi svoj posao. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!