Da im dani u domu budu lakši

05.08.2020.

15:13

Autor: Anita Markovina/Regiionalni dnevnik/HRT

default error photo
Pomoći im možemo svi, uplatom na žiro-račun, osobno, kakogod - da im dani u domu budu barem malo lakši i ljepši.
Traje humanitarna akcija za obnovu Odjela beba u splitskom Dječjem domu "Maestral". Taj prostor tridesetak godina nije primjereno obnavljan; stropovi propuštaju tijekom većih kiša, i opsežniji građevni radovi više su nego potrebni.

Na Odjelu beba u splitskom Maestralu prve tri godine života provode djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Najranjivija su i najviše im treba majčinska ljubav.

Izlizani podovi, zidovi s više slojeva boje, stropovi koji prokišnjavaju tijekom svake veće kiše; prostor u kojem borave čekajući bolje dane i čeznu za obitelji - vapi za obnovom.

- Donekle se šminkao, naravno, pituravao, kupovali su se novi kreveti po potrebi, ali evo, uistinu je potrebna temeljita renovacija - kaže Jelena Burazin, ravnateljica Dječjeg doma Maestral.

Novca za osnovno ima, za to se brine država, no za veće, skuplje potrebe pobrinu se dobri ljudi. Poput građevinara koji im daju maksimalan popust, poput Goge, koji je za djecu Maestrala pokrenuo humanitarnu akciju i plivao do Brača! Bez vode, uz morske struje i grčeve nadomak cilju.

-  Kad sam to uspio moje srce je veliko ka galaksija - kaže Goran Jurišić Goga, pokretač humanitarne akcije "Plivamo za vas".

Odgojiteljice velika srca danonoćno paze na 119 mališana, kao da su njihova djeca - uče ih životu, vode ih na ljetovanja, zimovanja, izlete, predstave, kamo god mogu.

- Trudimo se da tu djecu izvučemo na pravi put i da od njih napravimo što kvalitetnije ljude - kaže Antonija Čarija, voditeljica Odjela skrbi o djeci 0-7 godina, Dječji dom Maestral.

Mnogi u domu ostaju godinama. Rijetko ih posvajaju, ali sve više udomljuju.

Humanitarna akcija za Odjel beba traje do ponedjeljka, no pomoć je i dalje dobrodošla - treba im novi namještaj i didaktičke igračke - pomoći im možemo svi, uplatom na žiro-račun, osobno, kakogod - da im dani u domu budu barem malo lakši i ljepši.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!