"Da je ostao u svojoj obitelji, ne bi završio školu..."

07.04.2021.

14:11

Autor: HRT/Dobro jutro, Hrvatska/V.B.

Projekt Zajedno do doma

Projekt Zajedno do doma

Foto: HRT / Dobro jutro, Hrvatska

Svjetski savez mladih sa svojim partnerima provodi projekt Zajedno do doma, koji je počeo u srpnju prošle godine. Financira se iz europskog socijalnog fonda. Tri su cilja koja žele ostvariti, ojačati stručnjake, mlade u sustavu udomiteljstva i same udomitelje. Projektom je predviđeno sudjelovanje 30 mladih.

- Primjerice, edukacije je prošlo 19 stručnjaka, educirani su stručnjaci udruga Pragma i Plavi telefon. Aktivnostima i team buildingom želimo doprinijeti da se mladi povežu i da ih ojačamo, rekla je Ana Šebečić, voditeljica projekta. 

Radionice pod nazivom "U potrazi za osobom"

Znamo da su osobe koje nemaju adekvatnu roditeljsku skrb, često u neodgovarajućem odnosu prema roditeljima i zato projekt ima posebnu čar. 

- Velika je potreba usavršavanja te usluge koju pružaju centri za socijalnu skrb, ali i međusektorske podrške, socijalne zaštite, obrazovnog, ponekad i zdravstvenog sustava. Radionice koje će se doticati osobnih pitanja, žele potaknuti mlade za izgradnju identiteta. Ono što ponekad svima nama nedostaje možemo pretpostaviti da onima koji nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb na poseban način treba izgraditi svoj identitet i pripremiti se za sve ono što život nosi, rekao je Luka Poslon, Svjetski savez mladih Hrvatska.

Jedan običan telefonski poziv nekad može nešto riješiti. 

- Možemo reći dogodio se slučaj u mojoj ulici, u mojoj zgradi, u mom susjedstvu, upozoriti na nasilje. Na neki način možemo prevenirati takve tragične slučajeve i uperiti odgovornost na sustav koji je zakazao. 

U udomiteljskim obiteljima djeca nekad ostaju kratko, a nekada i do punoljetnosti. 

Kampanja "Upoznaj me"

Mi također provodimo jednu online kampanju koja se zove "Upoznaj me". Želimo prenijeti priče. Jedan je mladić u svojoj udomiteljskoj obitelji od četvrte, a sada ima 17 godina.

- Ono što mi želimo postići je da ljudi postanu svjesni koliko je to plemenit poziv i da to udomitelji rade iz ljubavi. Jedan mladić nam je rekao - da je ostao u svojoj obitelji, ne bi završio školu. To je teška odluka koja pokazuje koliko se nekome može promijeniti život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!