20:01 / 30.09.2019.

Autor: Igor Dunaj/D.M./HRT

Đakić na udaru dijela kolega iz HVIDR-e

Foto: arhiva, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: arhiva, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na zahtjeve za ostavkom Đakić odgovara da Hvidru čini 110 temeljnih i 21 županijska organizacija te da odlučuje većina.
Dvije podružnice HVIDRE, bjelovarska i vinkovačka, zatražile su ostavku čelnog čovjeka te najveće i najbrojnije udruge ratnih vojnih invalida Josipa Đakića. Do toga je došlo nakon susreta u Makarskoj gdje su se za vikend - osim sportskih igara - navodno, dogodili i vrlo burni sastanci.

- Burno na sastanku HVIDRA-e u Makarskoj

Zbog ostanka SDSS-a u vladajućoj koaliciji čelni čovjek Hvidre na udaru je dijela kolega. Njegovu ostavku traže dvije podružnice nakon što je Glavni odbor nekoliko puta jasno zatražio raskid koalicije.   

- Nama je jasno da je predsjednik Đakić izabran ispred politike i da on kao stranačka osoba zastupa interese politike. To je stranačka stega i takav čovjek ne može biti na čelu jedne udruge. Moralno bi bilo od njega da podnese ostavku, smatra predsjednik bjelovarsko-bilogorske HVIDR-e Željko Dragašević.

I vinkovački ogranak traži njegovu ostavku, i to zbog, kako tvrde, štetnog i nekorektnog ponašanja na sjednici saborskog Odbora za ratne veterane te narušavanja ugleda hrvatskih branitelja.

- Nije štitio interese hrvatskih branitelja, ne odustaje od koalicije sa strankom čiji predsjednik vrijeđa i omalovažava Republiku Hrvatsku, njen grb, zastavu, branitelje i sam domovinski rat. I zbog toga treba da odstupi, poručuje predsjednik vinkovačke HVIDR-e Zoran Marunček.

Na zahtjeve za ostavkom Đakić odgovara da Hvidru čini 110 temeljnih i 21 županijska organizacija te da odlučuje većina. Kaže kako prihvaća svaku kritiku te da o njemu kao čovjeku, branitelju i predsjedniku HVIDR-e govori sve što se događalo kroz proteklo vrijeme. "Nisam vidio baš njih da su bili na djelu i kao što sada to čine. Razmotrit ćemo sve njihove zahtjeve vjerojatno će se ovoga tjedna održati sjednica Glavnog odbora i Predsjedništva pa ćemo vidjeti tko je tko", odgovara Josip Đakić.

Ministar branitelja Tomo Medved smatra da zahtjev iz Bjelovara i Vinkovaca nije nešto što bi trebalo podizati tenzije. "Udruge iz domovinskog rata djeluju unutar svojih statuta i vrlo često se unutar samih udruga događaju inicijative za promjenama. Tu se zapravo ne dešava ništa što bi trebalo hrvatsku javnost posebno intrigirati, poručio je Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!