14:46 / 09.02.2018.

Autor: HRT

Đakić najavio dolazak HVIDR-e na prosvjed protiv Vučićeva posjeta

-

-

Foto: - / -

Predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić najavio je da će HVIDR-a podržati prosvjed u povodu dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb.

Predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić najavio je da će HVIDR-a podržati prosvjed Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u povodu dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb.

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata najavila je da će u ponedjeljak u 10 sati na Trgu sv. Marka odžati prosvjed protiv Vučićeva dolaska u Zagreb.

HVIDR-a je uvijek bila uz naše roditelje i obitelji poginulih, nestalih i zatočenih pa će i u ovom trenutku izraziti negodovanje zbog dosadašnjeg nečinjenja srpskih vlasti i Aleksandra Vučića, jer ona mjerila i kriteriji koji su građeni kao posebna mjerila i kriteriji u pretpristupnim pregovorima Srbije i EU-a nisu ispunjeni. Niti u jednom detalju ili dijelu, rekao je Đakić novinarima u Saboru.

Đakić je komentirao i izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina da ustaštvo i ustaše nikada nisu izašle iz politike i javnog života Hrvatske te da očekuje kako će Aleksandra Vučića tijekom njegova posjeta Zagrebu dočekati ustaše na trgovima i pokušati doći do njega.

Mi nismo ustaše niti smo to bili u Domovinskom ratu. Niti smo to danas. Nikakvih poveznica s ustaštvom nemamo, pogotovo što smo u demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj doživjeli njihovu agresiju. Oni bi trebali sebe preispitati tko su oni. Iako znamo tko su oni, čije su ideje zastupali, o 'Velikoj Srbiji', kakva su znakovlja nosili. Oni su zapravo fašisti koji su u obliku četnika nastupali u proteklom vremenu. Ali to je iza nas. Danas trebaju ispuniti ono što im nalaže EU, rekao je.

Posebno je istaknuo rješavanje pitanja nestalih te plaćanje ratne štete, navevši kako se radi o šteti od tri hrvatska proračuna - oko 43 milijarde eura.

Na pitanje je li za njega Vučić četnik, Đakić je rekao kako je Vučić nastupao s pozicije četništva zajedno s Vojislavom Šešeljem i Tomislavom Nikolićem. Oni su aktivno sudjelovali u organizaciji pobuna i svojatanju hrvatskog teritorija, istaknuo je.

Upitan treba li razgovarati s Vučićem odgovorio je kako ga je, nažalost, izabrao srpski narod te da se, nažalost, mora s njim razgovaratiBilo je puno kvalitetnijih vođa u Srbiji koji su bili za demokratski razgovor i nastup. Ovaj je najgori, ali, nažalost, mora se s njim razgovarati, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!