Đakić: Nema ničeg kompromitirajućeg u razgovorima i dogovorima s Jakupčićem

01.02.2023.

13:38

Autor: V.K./M.Š./HRT/Hina

Josip Đakić

Josip Đakić

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić potvrdio je u srijedu da je puno puta komunicirao s direktorom Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem, no tvrdi da od njega nikada nije tražio ništa za osobnu korist, te da nema ničeg kompromitirajućeg u bilo kakvim radnjama i porukama.

Tjednik Nacional objavio je u utorak poruke koje terete glasnogovornika Vlade Marka Milića te izvjesnog Zoltana da su određenim osobama omogućili zapošljavanje u Hrvatskim šumama preko predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića.

Portal 24 sata objavio je nastavak priče u kojem donosi da je, među ostalima, i saborski zastupnik Đakić pisao direktoru Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakupčiću u lipnju 2019., te da su se dogovarali za ručak na kojem se uz bakalar raspravljalo o ugovorima jedne tvrtke iz Novske o prodaji drvne mase.

- Puno sam puta komunicirao, razgovarao i ručao s njim, on je moj prijatelj iz Domovinskog rata, bio je pod mojim zapovjedništvom, kazao je Đakić novinarima u Hrvatskom saboru.

Dodao je da se njih dvojica dobro znaju i da je i problematika Hrvatskih šuma puno puta bila tema, ono što pati naše gospodarstvenike.

- Ja sam kao zastupnik sugerirao da tu ima puno stvari koje nisu logične i da neki dobivaju prevelike količine drva kako bi pravili palete, a drugi ih dilaju i prodaju van, istaknuo je HDZ-ov zastupnik.

- To su bile moje teme i siguran sam da ništa nisam pogriješio nego sam samo sa prvim čovjekom Hrvatskih šuma iskomunicirao onako kako to i treba zastupnik - štititi interese onih koji zapošljavaju hrvatske branitelje, a onda i prave gospodarski uspjeh na svom tržištu, ustvrdio je Đakić.

Smatra da u njegovim porukama nema ničega kompromitirajućega, a niti je, kaže, u njihovim razgovorima bilo ikakvih kompromitirajućih radnji koje bi njih dvojica dogovarala.

- Nismo nikada ni bili sami, uvijek su bile i druge strane jer ja nisam stručnjak pa sam htio čuti one koji su meni sugerirali da pitam u takvim našim razgovorima ili porukama koje sam proslijedio. Ja od njih ne bježim i mislim da nema ništa za skrivati, dodao je Đakić.

Na upit, rekao je da nije koristio činjenicu da mu je šef šuma prijatelj kako bi tražio neke osobne koristi ili da bi nekome pomogao da bude privilegiran u odnosu na nekoga drugoga.

- Ne. Sugerirao sam da nešto nije dobro. Mi recimo imamo četiri postrojenja koja nisu dobila drvo i zbog toga su bili u teškim problemima. Nisu dobila drvo jer u potpisu jednoga dokumenta nije bio ovlašteni inženjer strojarstva, rekao je.

Ocijenio je da sve ovo što se događa oko Hrvatskih šuma jedna obična hajka.

- Kao što vidimo naše oporbene čelnike koji prozivajući predsjednika Vlade i glasnogovornika žele stvoriti jednu famu nestabilnosti i rušenja Vlade. Mislim da bi prije svega trebali pomesti svoj put jer imaju dovoljno putra na glavi, naročito Nikola Grmoja kao i Tomašević koji su u niz navrata mijenjajući statut, prilagođavali kako bi svoje kumove zaposlili, tj. kuma Bože Petrova, rekao je.

Ministrica Vučković demantirala medijske napise


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković demantirala je u srijedu medijske navode o mogućem namještanju poslova u Hrvatskim šumama preko predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića, ustvrdivši da od Jakupčića nikada nije tražila pojedinačne usluge protivne propisima i zakonu. 


- U vezi s objavljenim porukama u javnim medijima, očitujem se kako nikad nisam od bivšeg predsjednika Uprave Jakupčića tražila pojedinačne usluge protivne propisima i zakonu, priopćila je Vučković.


Pojasnila je kako je u slučaju Domagoja Magdića, zaposlenog u Šumariji Josipdol, u jednoj prigodi zamoljena provjeriti zadovoljava li uvjete za drugo radno mjesto, sukladno sistematizaciji, pri čemu je iz objavljenih poruka vidljivo da je Jakupčić povratno obavijestio koji su uvjeti za takvo radno mjesto.


- Nikad više u nijednoj prigodi nisam pitala za gospodina Magdića, kaže ministrica.


Netočno je da je tražila prijem točno određenog pripravnika putem poruke, naprotiv njeno je pitanje, slijedom upita na različitim događanjima ili susretima, bilo primaju li Hrvatske šume uopće pripravnike šumarske struke u Dalmaciji.


Što se tiče poruka koje spominju premještaj određene osobe, Vučković tvrdi da se radilo o osobi u drugom stanju koja je radila na mjestu revernika u Šumariji Donji Lapac te je imala problema u to vrijeme s dugotrajnim putovanjima.


Premještena je u Šumariju Lekenik gdje, prema posljednjim informacijama, i danas radi kao revernik, diplomirani inženjer šumarstva.


U vezi s tvrtkom Cedar, pri čemu Vučković iz objave ne vidi nikakve svoje poruke, sjeća se dopisa koje je poslala jedinica lokalne samouprave u kojoj je tvrtka imala sjedište.


Koliko joj je poznato, tvrtka Cedar je otišla u stečaj, a prije toga je podmirila sva dugovanja prema Hrvatskim šumama.


- Nijedna osoba koja se spominje u porukama nije primljena na radno mjesto za vrijeme moje dužnosti, poručila je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!