07:50 / 07.10.2019.

Autor: HRT

Đakić: Nismo razgovarali o koaliciji s SDSS-om

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić u ponedjeljak je nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem poručio kako će i dalje čekati odgovor DORH-a o sporosti procesuiranja ratnih zločina u Hrvatskoj.
Danas su se u Vladi s premijerom Andrejom Plenkovićem sastali predstavnici HVIDRA-e. Povod sastanku je kaznena prijava koju je HVIDRA podnijela protiv Milorada Pupovca. Uz premijera sastanku su nazočili i ministri branitelja, unutarnjih poslova i obrane Tomo Medved, Davor Božinović i Damir Krstičević.

- Đakić ostaje na čelu HVIDRA-e, traži sastanak s Plenkovićem, Jandrokovićem i Jelenićem 

HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić nakon sastanka je poručio kako će i dalje čekati odgovor DORH-a o sporosti procesuiranja ratnih zločina u Hrvatskoj.

- Mi ćemo u pogledu našeg nezadovoljstva spram dugog čekanja odgovora DORH-a čekati i dalje. U međuvremenu ćemo vidjeti kada ćemo krenuti s aktivnostima u Saboru i napraviti tematsku sjednicu, gdje ćemo čuti sva relevantna izvješća koja nas zanimaju, rekao je Đakić novinarima pred Banskim dvorima. Dodao je kako su dobili određene informacije o tome koliko je vukovarskih zločinaca procesuirano i koliko ih je u postupku.

- Smatramo da izvješće koje je uputio DORH Saboru za 2018. godinu, ima određenih nedostataka o kojima ćemo razgovarati u budućnosti, dodao je Đakić. Naglasio je kako dijalog nema alternative i da HVIDRA ima dovoljno strpljenja, a on, kao predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, ima zahtjev o sazivanju tematske sjednice koji se tiče Milorada Pupovca i neprocesuiranih ratnih zločina. Novinari su Đakića pitali i ima li pomaka u suradnji sa Srbijom o nestalima tijekom rata.

- Tajna svih nestalih leži preko granice, kod naših susjeda, koji se do sada još nisu upristojili dostaviti podatke gdje su završili svi koji su nestali, kazao je Đakić. Dodao je kako ne rade pritisak na DORH te da danas nisu raspravljali o prethodnom zahtjevu o raskidu koalicije HDZ-a sa SDSS-om.

- Nismo o raskidu koalicije raspravljali danas. Mi smo stajališta da su nacionalne manjine dobrodošle u Saboru, a pojedinci koji čine štetu, državi se moraju ispričati, kazao je Đakić. Ustvrdio je da se na sjednicama HVIDRA-e ne govori o HDZ-u i politici te stranke, a o pokušajima destabilizacije Vlade poručuje kako se tu radi o zlonamjernicima.

- To su zlonamjernici koji to žele učiniti kako bi načinili štetu premijeru i stranci i HVIDRA-i. Ovo o čemu smo se sporili s Pupovcem kao koalicijskim partnerom, to je činjenica koju su svi osudili u Hrvatskoj, pa tako i mi, rekao je Đakić.

Ministar Tomo Medved najavio je da će u srijedu u Ministarstvu na okruglom stolu sa svim relevantnim čimbenicima raspravljati i analizirati sva pitanja u vezi s mirovinama po posebnim propisima.

Dodao je kako neće biti zadovoljan sve dok posljednji počinitelj ratnih zločina ne bude procesuiran. Upitan je li to u nadležnosti DORH-a, Medved je naglasio da će se u tim procesima prepoznati svi oni koji tu imaju ulogu. 

Uoči sastanka u Vladi Josip Đakić novinarima je rekao samo da ne želi s njima razgovarati uoči sastanka, već poslije. Odgovarajući na pitanje smatra li da bi 18. studenog mogao biti novi praznik, Medved je pozvao na strpljenje rekavši da će se vrlo skoro sve znati.

Ministar Medved odgovarao je i na pitanja o tome je li Hrvatska spremna na eventualni novi val izbjeglica. Rekao je da je to veliki problem.

- Ministar unutarnjih poslova komunicira s javnošću o tome problemu. Naše sigurnosne snage su zaista na najvišoj razini po sposobnosti i opremljenosti. Republika Hrvatska bit će spremna odgovoriti na sve izazove, kazao je Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!