11:38 / 25.06.2020.

Autor: D.M./S.M./HRT/Hina

Đakovo: Rezultati današnjih testiranja bit će sutra

-

-

Foto: - / -

Hospitalizirano je 14 osoba, među njima je i nadbiskup u miru Marin Srakić.
U Osječko-baranjskoj županiji je 237 analiziranih uzoraka - njih 40 pozitivnih, izvijestio je Stožer civilne zaštite. Epidemiolozi osječko-baranjskoga Zavoda za javno zdravstvo u Đakovu uzimaju uzorke na mjestima na kojima se prošlih dana pojavio koronavirus, a rezultati današnjih testiranja bit će najvjerojatnije poznati sutra, izvijestio je zavod.

Epidemija koronavirusa - najnovije vijesti

Glavnina pozitivnih na koronavirus su iz Đakova, a iz Osijeka su dvije novozaražene osobe. Hospitalizirano je 14 osoba, među njima je i nadbiskup u miru Marin Srakić. U samoizolaciji na području županije su 453 osobe, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

U samoizolaciji su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurić, kazao je Ivanović. Dodao je kako je koronavirusom u ovoj Županiji trenutno zaraženo 67 osoba, a u samoizolaciji su 453 osobe, od jučer 197 novih.Na konferenciji je istaknuto kako je u nedjelju zakazano puno krizmi i pričesti te da će obrede provoditi dekani. S nadbiskupijom će epidemiolozi dogovoriti protokol, a lokalni stožeri bit će nadležni za provedbu mjera koje će propisati HZJZ i županijski ZJZ. Jučer je istestiran cijeli samostan i bogoslovi iz sjemeništa koji su bili u samostanu. Od njih je jedan svećenik pozitivan koji živi u sjemeništu. 

Epidemiolog Karlo Kožul izjavio je novinarima u Đakovu kako su obradili sve one koji bi bili u opasnosti od infekcije, pri čemu su u Nadbiskupiji đakovačko-osječkoj u prvoj smjeni uzeli više od 190 uzoraka, svećenicima i časnim sestrama, a očekuje se da će u popodnevnoj smjeni u bogosloviji uzeti još 80-ak uzoraka.

- Završili smo uzimanje uzoraka djece u dječjem vrtiću, uzet ćemo uzorke još neke djece kojoj su neke časne sestre držale vjeronauk, ali mislim da tu neće biti većih problema jer virus kod djece na pravi problem, rekao je Kožul.

Na pitanje novinara, s obzirom na to da su se pokazale točnim jučerašnje informacije o dvjema zaraženim osobama u dječjem vrtiću, među kojima je i ravnateljica ustanove, ali o tome službenih informacija nije bilo, smatra li to propustom, Kožul je odgovorio kako su to prenosili mediji, ali on o tome nije ništa čuo.

Na pitanje je li cijeli vrtić u samoizolaciji odgovorio je kako su djeca u samoizolaciji i da roditelj ne mora biti jer je sekundarni kontakt, ali netko mora čuvati dijete.

Na pitanje što s prvim pričestima i krizmama, koje su se bile prošli vikend, a na kojima su sudjelovali i nadbiskupi, Kožul je odgovorio da će se posebno uzeti u epidemiološku obradu oni krizmanici i kumovi koji su bili u izravnom kontaktu s nadbiskupom u miru Marinom Srakićem. On je pozitivan na koronavirus i na liječenju je u osječkome KBC-u.

- Oni koji su bili u kontaktu s nadbiskupom Đurom Hranićem, koji nije pozitivan, ne moraju bit obrađeni na taj način jer su sekundarni kontakti, ali će biti u samoizolaciji.

- Rezultate današnjih testiranja znat ćemo sutra, možda nešto kasno navečer, ali to ne mogu potvrditi. Veliki je broj uzoraka, a naši strojevi imaju svoj kapacitet, objasnio je Kožul. Smatra kako u Đakovu, unatoč dosadašnjoj situaciji, nije potrebno uvoditi karantenu jer se zaraza dogodila u zatvorenom objektu koji je lakše epidemiološki obraditi nego kafić ili noćni klub, gdje se okupljaju mnogi ljudi koji se "stalno miješaju".


Na pitanje novinara postoje li neke nove, strože mjere za grad Đakovo Kožul je odgovorio da postoje, koliko mu je poznato, ali to će donijeti đakovačka gradska uprava i Gradski stožer Civilne zaštite.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!