Đakovo: sve više zaraženih, pozitivna i tri krizmanika

28.06.2020.

11:37

Autor: Tatjana Mautner/T.V./HRT

default error photo
Od jučer je evidentirano 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a otkriveni su analizom173 uzorka. Svi su, osim dvije osobe – jedna iz Osijeka i jedna iz Valpova – iz Đakova. Zbog složene epidemiološke situacije, na području grada Đakova odgađaju se sva javna okupljanja.
Najnovije informacije iz Đakova: od 140 jučer uzetih uzoraka, danas su stigli rezultati za polovicu testiranih. Od 70 uzoraka krizmanika, tri su pozitivna.

- Neslužbeno se doznaje kako je od 140 jučer uzetih uzoraka obrađeno oko 70, a tri su nalaza pozitivna. Za ostale se očekuje da će biti obrađeni do ponoći. Očekuje se da će biti novih, pozitivnih nalaza. U Đakovo dolaze dva tima epidemiologa iz Slavonskog Broda i Virovitice. Od ponedjeljka je uzeto 630 uzoraka, 500 obrađeno, 115 pozitivno. Karantene za Đakovo neće biti, a sutra će se znati koje će to mjere biti. Iz gradskog stožera kažu da je oko 20% Đakovčana u samoizolaciji, javila je novinarka HRT-a Marija Matoš.

Od jučer je evidentirano 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a otkriveni su analizom 173 uzorka. Svi su, osim dvije osobe – jedna iz Osijeka i jedna iz Valpova – iz Đakova.  Zbog složene epidemiološke situacije, na području grada Đakova odgađaju se sva javna okupljanja.

- Trenutačno su na području Osječko-baranjske županije aktivna 143 slučaja, od kojih je 113 u Đakovu i dva u Đakovačkim Selcima. Na bolničkom su liječenju 24 osobe, pet više nego jučer. U samoizolaciji je 1188 osoba, 285 više u odnosu na subotu. Policija je obavila 17 provjera krši li se propisana mjera samoizolacije, tri na dojavu građana, no sve su osobe bile na prijavljenim adresama, izvijestio je na konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Uskoro u pomoć lokalnim epidemiolozima dolaze dva tima iz Virovitice i Slavonskog Broda.

Kako je rekao, zbog složene epidemiološke situacije, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije odlučio je da se na području grada Đakova odgađaju sva javna okupljanja, a pojačan je nadzor trgovačkih centara i klubova. U dogovoru s nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem, sve krizme i pričesti na području nadbiskupije bit će odgođene na dva tjedna. Misna seslavlja održavaju, prema propisanim epidemiološkim mjerama.

- O mjerama koje se odnose na ostale dijelove županije raspravljat će se danas popodne, rekao je Ivanović.

Na sjednici Stožera danas je bila i osječka dogradonačelnica Žana Gamoš, tako da se razgovaralo se i o otvaranju Osječkog ljeta kulture. Ono se za sada ne otkazuje, a organizatori će brinuti o tome da se sve odvija prema propisanim mjerama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!