07:39 / 11.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Dalić: Agrokor - najveći izazov Vlade i najveća kriza od početka tranzicije

-

-

Foto: - / -

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" gostovala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.
U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" gostovala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. 

"Jučer je učinjen kapitalan korak za postizanje nagodbe, a sada slijedi pravni posao", rekla je Dalić govoreći o postignutoj nagodbi vjerovnika Agrokora te napomenula da će se trebati riješiti još neki detalji.

"Poslovanje je stabilizirano i raste. Nadam se da će s novim vlasnicima Agrokor poslovati još bolje i kvalitetnije", kazala je potpredsjednica Vlade. 

"Kriza Agrokora je najveći izazov ove Vlade i najveća kriza u Hrvatskoj od početka tranzicije", dodala je i rekla da je ovo i jedan od dva najveća procesa restrukturiranja u svijetu danas. "A taj proces nije pao na teret poreznih obveznika", napomenula je.

Precizirala je i kazala da je smisao nagodbe da buduće poslovanje koncerna bude održivo, te objasnila nekoliko detalja u vezi s dugovima. "Agrokor će nastaviti poslovati kao privatna kompanija u vlasništvu vjerovnika s obzirom na to da je naplata preko udjela u vlasništvu ono što je tim vjerovnicima preostalo i s obzirom na to da Agrokor nije mogao i ne može otplatiti sve te dugove. Naplata će se obaviti jednim dijelom kroz vlasništvo, jednim dijelom kroz zadržavanje određenih kreditnih obveza nove kompanije, a ostatak tih dugova morat će biti otpisan".

Napomenula je da je u sam sporazum ugrađeno razumijevanje i svijest da kompanija mora moći minimizirati pojavu sistemskoga rizika.

Na pitanje kada će privremeno vjerovničko vijeće postati stalno, potpredsjednica Vlade rekla je da su "tjedni pred nama posvećeni najviše pravnim radnjama. Rješenje suda o utvrđenim tražbinama postat će pravomoćno i na temelju toga izabrat će se stalno vjerovničko vijeće", kazala je te objasnila daljnji hodogram u ovome procesu.

"Ove godine intenzivnije će krenuti provedba mirovinske reforme te daljnja reforma sustava obrazovanja", kazala je Dalić. "Nacionalni program reformi donijet će nastavak nekih od već postojećih reformi, reformi koje provodimo, a to onda u prvom redu znači i promjene i daljnja poboljšanja u području investicijskog okruženja, u području poslovne klime, dakle općenito jačanja atraktivnosti Hrvatske kao investicijske destinacije. S druge strane, pripreme koje smo obavili prošle godine omogućavaju da sada intenzivnije krenemo u provedbu mirovinske reforme, dakle izmjenu propisa o mirovinskom sustavu, državnoj administraciji i naravno daljnje intenziviranje i daljnje provođenje reformi sustava obrazovanja", naglasila je.

"Do kraja travnja Vlada mora u Europsku komisiju poslati nacionalni program reformi, kao i program konvergencije RH. Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a program konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike. Te su aktivnosti dio procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije, a njihovo nepoštivanje rezultira sankcijama koje uključuju i 'zamrzavanje' sredstava EU-a za državu članicu", dodala je potpredsjednica Vlade.

Odgovarajući na pitanje o raspravi koja se očekuje sutra u vezi sa zahtjevom SDP-a za njezin opoziv, kazala je, među ostalim, da je to jedan u nizu politikanskih pokušaja mnogih da se ovaj vrlo veliki problem iskoristi za pojedinačne političke interese i da se na tome pokuša poentirati. Smatra da će cijela rasprava pokazati koji su stvarni motivi podnositelja te interpelacije, ocijenivši da su oni na razini političkoga populizma. 

Govoreći o mogućem otkupu Ininih dionica od MOL-a, ministrica gospodarstva izjavila je da su "izabrani savjetnici vrlo iskusne tvrtke. Očekujem kvalitetan rad i dobre rezultate", dodaje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!