Dalić: Nikad u Vladi nije postojala tajna skupina. Moja ostavka je iznuđena

29.10.2018.

15:29

Autor: HRT

default error photo
Na promociji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bili su i premijer Andrej Plenković, guverner HNB-a Boris Vujčić te brojni drugi uzvanici.
Bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavila je svoju knjigu "Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma". U njoj govori o aferama koje su pratile cijeli proces u vezi s Agrokorom, ali i o svom odlasku iz Vlade.

Tijekom predstavljanja knjige Dalić je poručila da nije bilo namjere urote i korupcije u rješavanju krize u tom koncernu. "Nastale su brojne laži u javnom prostoru, onih koji su htjeli da proces izvanredne uprave ne uspije", ustvrdila je. "Vlada nije dala 300 milijuna eura pozajmice Agrokoru", kazala je i dodala da u Vladi nije postojao Borg, nije bilo urotnika niti korupcije. Radnici nisu došli na Markov trg, a Vlada nije dala garancije na teret poreznih obveznika, istaknula je Dalić. Govorila je i o tome da je "ostavku podnijela zbog događaja koji se nisu nikada dogodili". "Tajne skupine nije bilo, ali zbog poruka koje su se našle u javnom prostoru, stabilnost Vlade je bila poljuljana. Iako je to bila namještaljka, premijer i ja smo se dogovorili da podnesem ostavku iako nisam kriva za ono što mi se stavlja na teret", poručila je.

"Ovo je knjiga o hrvatskom politikanstvu iz koje se vidi zašto smo na dnu. Što su neki političari manje znali o gospodarstvu, to su bili glasniji u kritici. Sigurna sam da je u procesu bilo pogreška, ali odluke su se donosile u ekstremnim okolnostima za što nismo imali iskustva. No savjetnike smo platili novcem vjerovnika, a ne poreznih obveznika", izjavila je bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

"Ova je knjiga potvrda da Vlada može uspjeti i da se zna nositi s najvećim gospodarskim problemima. Mi možemo puno bolje, no za potpuni uspjeh je potreban i najvažniji sastavak, a to je politička hrabrost koju je premijer Plenković imao", dodala je između ostalog Dalić.

Nakon Martine Dalić o knjizi je na panel raspravi govorio guverner HNB-a Boris Vujčić. "Dobro je da je knjiga napisana. Vidio sam samo dijelić", kazao je.

Najskuplje propasti su uvijek propasti banaka, rekao je Vujčić. Potom se opet osvrnuo na Agrokor i kazao da je to najveći bankrot kojega je on uopće vidio u Europi u zadnjih 100 godina. 

Mladen Vedriš je kazao da je knjiga jedan vrhunski pedagoški uradak i da će dobro doći ne samo studentima nego i vladama i interesnim skupinama i svima koji su u knjizi spomenuti. "Ja sam autorici rekao da je bila gotovo dužna jednu knjigu takvu napisati jer mora postojati jedan jasan i transparentan način opisano što se je dogodilo, zašto i ono što se nije dogodilo - zahvaljujući čemu se nije dogodilo". Bilo je duboko uvjerenje da se ne može dogoditi to s Agrokorom, što se zapravo dogodilo. Ono što je bitno je to da nema ozbiljne i odgovorne države, koja teda nema obvezu reagirati. Pitanje je kako reagirati,  kazao je Vedriš.

Ekonomski konzultant Željko Perić izjavio je da je "ova operacija najveći događaj u Hrvatskoj od akcije Oluja 1995. godine, po svojoj kompleksnosti i po magnitudi potencijalnog negativnog djelovanja na cijelu zemlju". Želim čestitati svima koji su sudjelovali - u donošenju zakonu, onima koji su ga implementirali i vjerovnicima. Martina Dalić je napravila jedan hrabar potez. Kada je rekla da piše knjigu, pitao sam se što joj to treba. Potom je izgovorio jedan njen citat kojega smatra odgovorom na to pitanje. 

Novinar Jutarnjeg lista Gojko Drljača rekao je "da je znao da je Martina Dalić žena koja puno zna. To je knjiga koju možete nazvati izrazito zabavnom publicistikom. Pročitat ćete ju u dahu. Činit će vam se istodobno da ste sve to već negdje čuli, a opet će vam knjiga otkrit puno novoga. Kolege su rekle da će knjiga ostati za rasprave na fakultetima. Najviše mi se svidjelo što je rekla kad je predstavljala knjigu, da je to knjiga i o politici, ali ja mislim da je to knjiga prvenstveno o politici". 

"Čini mi se da je najveća vrijednost knjige gospođe Dalić u tome što ona na neki način, čak očajničkim vapajem, upozorava na to što ja mislim da svi vidimo", rekao je Drljača. "Situacija je što se tiče populističke retorike u državi dosta teška. Ona je poput neke zarazne infekcije". Govoreći o čitanosti članaka o Agrokur Drljača je kazao: "Agrokor nam je bio smrt za čitanost, ako izuzmemo neke udarne dane. Nama čak ni na vrhuncu afere 'hot mail' to nije bilo među tri najčitanije 'robe'. Jedino gdje sam bio kritičan prema dalić u ovoj knjizi je kad ne želi otkriti detalje nekih sastanaka", dodao je. 

Nakon što je Dalić predstavila svoju knjigu i nakon panela na kojemu su govorili guverner HNB-a Boris Vujčić, Mladen Vedriš, Željko Perić  i Gojko Drljača, nisu bili predviđena pitanja. Predstavljanje knjige je potom završeno. No kasnije je u izjavi novinarima Dalić rekla među ostalim da je "lex Agrokor" uspio i donio važne ekonomske efekte, na korist velikog broja ljudi.

Na promociji u NSK-u bili su među mnogima i premijer Andrej PlenkovićAnte Ramljak, Krešimir Sever, Emil Tedeschi, Fabris Peruško, Irena Weber, Vladimir Šeks te brojni drugi uzvanici. Uoči dolaska Plenković je kazao da ide na predstavljanje knjige jer ga zanima što Dalić ima reći o tako važnom procesu. Ramljak je rekao da je u knjizi pročitao one dijelove koji se tiču njega.

Ispred NSK-a je GONG, uoči predstavljanja knjige Martine Dalić, organizirao prosvjed, a ondje je primijećeno nekoliko transparenata na kojima je pisalo "HDZ+BORG+DORH+HANZA=ORTACI". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!