16:53 / 07.03.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Dalić: Strukturne reforme nisu jednostavna stvar

-

-

Foto: - / -

Dalić je to izjavila osvrćući se na izvješće Europske komisije u kojem se među ostalim navodi da je Hrvatska jedna od tri zemlje članice koje i dalje imaju prekomjerene makroekonomske neravnoteže, iako se te neravnoteže smanjuju.
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je da strukturne reforme nisu jednostavna stvar i za njih je potrebno vrijeme.

Dalić je to izjavila osvrćući se na izvješće Europske komisije u kojem se među ostalim navodi da je Hrvatska jedna od tri zemlje članice koje i dalje imaju prekomjerene makroekonomske neravnoteže, iako se te neravnoteže smanjuju. 

Izvješće EK-a je u skladu s našim očekivanjima. Ono prepoznaje naše rezultate u gospodarskom rastu ostvarene u prošloj godini, prepoznaje rezultate u proračunskoj disciplini, smanjivanju proračunskoj deficita, smanjivanju javnoga duga. U određenoj mjeri prepoznaje i reformske napore koji su učinjeni, a naravno daje upozorenje i poziva da se ubrzaju napori u provođenju strukturnih reformi, izjavila je Dalić. 

Za pripremu strukturnih reformi potrebno je vrijeme. Upravo je prošla godina vrijeme koje smo na to utrošili. Stoga se nalazimo u godini, za koju je i sam predsjednik Vlade kazao da je godina reformi . To nije rečeno samo deklarativno, već je to i stvarno određenje Vlade, kazala je ministrica Dalić

U Saboru imamo paket zakona koji se tiču promjena u pravosuđu, radi njegovog efikasnijeg i boljeg funkcioniranja. U kratkom roku možemo očekivati i niz zakona koji se tiču efikasnijeg funkcioniranja državne administracije - u prvom redu zakona koji se tiču objedinjavanja inspekcijskih službi. Ministarstvo rada i ministarstvo uprave rade na dovršetku zakona koji se tiču nagrađivanja u državnoj upravi, a isto tako ovoga mjeseca intenzivirat ćemo i razgovore s pojedinim resorima i ministrima, a vezanu uz pripremu novog nacionalnog plana reformi.

Vlada je u svojim naporima osnaživanja gospodarskog rasta fokusirana i na intenzivnije i brže korištenje europskih fondova. Protekla je godina donijela značajno povećanje ugovorenih sredstava. Postotak ugovorenih sredstava povećan je na 39%, što znači da je u ovome trenutku iz europskih fondova 3,9 mlrd. eura spremno ući u hrvatsko gospodarstvo, dok je dodatnih dvije milijarde u postupku ugovaranja,
kazala je među ostalim ministrica Dalić.

Na primjedbe EK o poreznoj reformi koja je produbila nejednakosti u društvu, Dalić je odgovorila kako je porezna reforma donijela smanjivanje poreznog tereta za sve građane te kako je 500.000 građana isključeno iz plaćanja poreza zbog povećanja neoporezivog dijela plaće. Dodaje da je za građane koje nisu u poreznim škarama i nisu imali koristi od porezne reforme povećan iznos mininalne plaće.

Smisao je porezne reforme da pridonose gospodarskom rastu, ubrzanju gospodarskog rasta i omogući prelijevanje rasta do svakog građanina. Najbolji način smanjivanja društvene nejednakosti je gospodarski rast, poručila je.

Podsjetila je i kako statistika pokazuje da je prošla godina donijela rast neto plaća oko 5%. Moramo imati na umu da je Hrvatska bila u recesiji dugo, gotovo šest godina. Unatoč naporima Vlade da se standard poboljša brže i više nije lako nadoknaditi posljedice tako dugotrajne recesije, rekla je Dalić.

Na upit što je glavni uzrok predviđanjima slabijeg gospodarskog rasta, Dalić je objasnila kako se kao problem ističe tzv. potencijalna stopa rasta, koja signalizira sposobnog gospodarstva da raste u dugom roku. Naša ekonomska stvarnost je takva da je stvarna stopa rasta koju ostvarujemo iznad te potencijalne, što pokazuje da imamo mogućnosti, da imamo kapacitet da se ta dugoročna stopa rasta poveća. Ove mjere o kojima govorimo, poboljšanje efikasnosti EU fonda, brojne mjere usmjerene na poboljšanje gospodarske klime, od kojih će jedan sutra biti na Vladi, a tiče se akcijskog plana za daljnje smanjivanje administrativnih opterećenja i troškova poslovanja, zatim horizontalne reforme koje se tiču funkcioniranja institucionalnog sustava, pravosuđa, državne administracije su načini koji će povećati tu potencijalnu stopu rasta, kazala je.

Po sudu potpredsjednice Vlade, jedna od najdubljih strukturnih reformi za privatni sektor je upravo u tijeku, a to je postupak izvanredne uprave u Agrokoru. Jer taj postupak je osigurao da u značajnom dijelu privatnog sektora smo uredili rokove plaćanja, da se plaća na vrijeme, da se poštuju ugovorni odnosi i respektiraju trgovinski odnosi. I to je jedna od strukturnih reformi koju možda nismo planirali, koju nismo željeli, ali problem na koji smo reagirali na način koji će ostaviti značajne pozitivne i strukturne posljedice na gospodarstvo, istaknula je Dalić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!