20:17 / 10.04.2018.

Autor: HRT

Dalić: Vjerujem da će novi vlasnici donijeti kvalitetniju koorporativnu kulturu

-

-

Foto: - / -

U Banskim dvorima je Mladen Sirovica razgovarao s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić.
U Banskim dvorima je Mladen Sirovica razgovarao s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić.

Rekla je da su nakon godinu dana vjerovnici postigli dogovor o svim "krupnim i bitnim pitanjima nagodbe" koji će se  u sljedećim tjednima prevesti u pravni tekst. "Godinu dana je prošlo od kada je izvanredni povjerenik zatekao 6 kuna i 2 lipe na računu Agrokora. Danas je na na računu milijardu i 525 milijuna kuna. Vjerovnici su postigli načelan sporazum o naplati svojih tražbina i možemo reći da su sistemski rizik i mogućnost stečaja u potpunosti uklonjeni. Stvoreni su uvjeti da Agrokor može normalno poslovati i da u vlasništvu današnjih vjerovnika raste i da se razvija, da ostane najveća hrvatska kompanija koja će doprinositi snazi hrvatskog gospodarstva ali na puno kvalitetnijim i fer tržišnim osnovama", istaknula je.

Na pitanje je li realno očekivati da će konačna nagodba biti postignuta do 10. srpnja, rekla je "da je današnjim dogovorom učinjen jedan krupan korak". "O načinu uspostavljanja nove korporativne strukture, o načinu upravljanja u novom budućem sustavu, postignut je dogovor koji dobavljačima jamči dodatnu isplatu graničnog duga u iznosu od 80 milijuna eura kroz 4 godine, dogovoren i način na koji će budući sustav poslovati i surađivati s domaćom industrijom", naglasila je.

"Naplaćivanje vjerovnika vršit će se prema tzv. EPM metodologiji koja kaže da će se iz raspoložive vrijednosti imovine naplaćivati vjerovnici. Ukoliko išta od te imovine ostane naplaćivat će se dioničari", rekla je.

"Struktura vjerovnika određuje strukturu vlasništva. Biti će to kompanija u vlasništvu većeg broja današnjih vjerovnika, kompanija u međunarodnom vlasništvu. Vjerujem da će novi vlasnici donijeti kvalitetniju koorporativnu kulturu, kvalitetniji način upravljanja i da će sukladno odredbama nagodbe osigurati i daljnji rast Agrokora. Vrijednost njihovih tražbina ovisi o budućoj vrijednosti kompanije. Svi današnji vjerovnici, budući vlasnici imaju jako dobar motiv da cijeli sustav razvijaju, da on raste, što bolje posluje i zapošljava", rekla je.

Na pitanje što očekuje u Saboru oko izglasavanja povjerenja, rekla je da saborska procedura zahtjeva da se ta rasprava provede. "Ona će se provesti u skladu s poslovnikom i od svega toga neće biti ništa", zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!