07:12 / 05.01.2019.

Autor: V.K./HRT

Dalija Orešković: Hrvatskoj je potreban pravi početak

-

-

Foto: - / -

Dalija Orešković najavila je osnivanje stranke START u siječnju. S kakvim političkim programom kreće i s kim izlazi na političku scenu?
Dalija Orešković najavila je osnivanje stranke START u siječnju. O tome s kakvim političkim programom kreće i s kim izlazi na političku scenu? Može li uzeti birače nekoj od postojećih političkih opcija te nudi li njezina stranka nešto drukčije govorila je u emisiji "Intervju tjedna" Hrvatskog radija. 

- Nedjeljom u 2: Dalija Orešković o političkom putu, vjeri i oponentima

Orešković je rekla kako će stranka START biti stranka antikorupcije, razvoja i transparentnosti.

- Odlučili smo se za osnivanje stranke zato što je ona samo jedan administrativni i logistički preduvjet, a ideja je da se stvori pokret koji će ljudima koji ne žele dobiti stranačku iskaznicu omogućiti da pridonesu svojim glasom, svojim idejama stvaranju programskih rješenja i poslužiti u svrhu promicanja političkih ciljeva za koje se ta stranka zauzima, naglasila je Orešković.

Stranku START i njezine ideje podupiru osobe različitih provinijencija. U javnosti se spominju Marko Torjanac, Bojan Glavašević, Marko Vučetić pa i Jadranka Kosor.

- Gospođa Kosor se nekoliko puta afirmativno izrazila o meni, ali to nikako ne znači da ona podržava stranku, naglašava.

Od svih spomenutih imena, samo će Duje Prkut biti član stranke, a Marko Torjanac će biti osoba koja će biti izvan članstva stranke, ali će sudjelovati u kreiranju programskih rješenja, posebno za područje kulture.

Bojan Glavašević me od početka podupirao i ja ga cijenim kao osobu. Puno smo razgovarali u proteklom razdoblju, ali s obzirom na to da je Bojan na čelu Nezavisnog kluba zastupnika u Saboru, taj klub, kao ni njegovi zastupnici, nikada neće biti povezan ni s jednom strankom u nastajanju.

Orešković je rekla kako je Hrvatskoj potrebna stranka koja će zagovarati bitne promjene i sve ono što smo propustili napraviti u proteklih 25 godina. Istaknula je kako imamo državu, grb i zastavu, ali se postavlja pitanje imamo li institucije i onu vrijednost demokracije i očuvanja vladavine prava kakvu smo u Ustavu ispisali.

- Hrvatska je danas na putu da postane propali projekt, ističe Orešković.

Orešković je naglasila kako će težište programa stranke START biti na teritorijalnom preustroju, na izmjeni izbornog zakonodavstva, na demografskoj strukturi lokalnih jedinica, reformi pravosuđa, zdravstvenog sustava, mirovinskog sustava i sustava obrazovanja.

- Nijedan ekonomski program neće uroditi plodom dok se ne riješi političko-koruptivni problem u državi, naglašava Orešković.

- Svaka nova vlast, osim prošlih afera, generira i svoje. Nijedna vlast do sada nije se proslavila tolikim aferama kao ova aktualna, ističe Orešković i dodaje kako je strašno što na sve ove afere imamo zastrašujući muk.

Orešković je naglasila kako ona ne kritizira samo Milana Bandića, glede prebjega zastupnika i istrage USKOK-a, već cijeli sustav i crkvu koja se nije od nekih stvari ogradila.

- Nedavno smo imali priliku vidjeti Bandića kako sjedi u crkvi u prvoj klupi na kojoj je pisalo rezervirano. Dakle, ti rezerviraš u sakralnom objektu mjesto za osobu koju smatraš toliko važnom da joj je baš tu mjesto. Time si poslao jasnu poruku, naglašava Orešković i dodaje kako Bandić ima više kupljenih ljudi nego što je Isus imao apostola i to nikome ne smeta.
- Bandić unatoč aferama i korupciji kaže da njemu Bog pomaže. Smatram da je to skandalozno, rekla je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!