09:55 / 04.06.2020.

Autor: Studio 4/HRT

Dalija Orešković: Visoko smo korumpirano društvo

-

-

Foto: - / -

Visoko smo korumpirano društvo na svim razinama, rekla je Dalija Orešković u emisiji Studio 4.
Visoko smo korumpirano društvo na svim razinama, rekla je Dalija Orešković u emisiji Studio 4.

- Mladi ljudi se ne učlanjuju sitne političke stranke već u velike stranke jer si kroz političku iskaznicu, a dominantno kroz političku iskaznicu HDZ-a, žele priskrbiti privilegirani položaj u društvu.

Istaknula je da korupcija u Hrvatskoj ne proizlazi iz korumpiranosti ili nemorala jedne osobe, već proizlazi iz loše osmišljenog sustava, koji pogoduje velikim političkim strankama, počevši od teritorijalnog ustroja pa do ne postojanja nezavisnih institucija koje bi trebale provoditi učinkovitu kontrolu vlasti.

Njezina stranka - Stranka s imenom i prezimenom, predlaže preustroj i to ne samo teritorijalni, već kompletan preustroj između pojedinih grana državne vlasti.

- Vidimo da je sva politička moć koncentrirana u šefu najdominantnije političke stranke u hrvatskom saboru i da njegovi ljudi petkom izvršavaju volju stranačkog vođe. Nema etičkih vrijednosti u politici, morala, integriteta i politika se čini sredstvom za manipuliranje građanima i otimanje onoga što bi pripalo njima.

Dodala je kako su oni stranku nazvali Stranka s imenom i prezimenom kako bi prvenstveno poslali poruku da je pojedinac važniji od političke stranke i da je njegova osobna vrijednost ono što će očuvati i izgraditi demokraciju kakva bi ona trebala biti.Orešković je istaknula da je na biračima najveća odgovornost da kažu kakvu i čiju državu žele, te da ukoliko želimo drugačiju Hrvatsku moramo uspostaviti jasan sustav meritokracije na svim razinama.

- Sve smo ogadili sustavom, gdje je nečija stranačka iskaznica puno veća referenca nego osobne zasluge i kvaliteta.

Prokomentirala je i nedavna uhićenja, istaknuvši da je to bila predizborna predstava kako bi se pokazalo da se HDZ bori protiv korupcije.

- Spektakularna uhićenja gotovo nikada nisu dovela do pravomoćne osuđujuće presude koja bi bila donesena na vrijeme i pokazala da Hrvatska ima namjeru boriti se protiv korupcije. Čini mi se da je afera naprasno prekinuta jer su probijene mjere istrage. Pitanje je do koga bi one dovele i jesu li presretači zaštitili malo krupniju političku ribu, rekla je Orešković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!