12:19 / 18.02.2018.

Autor: im/HRT

Dalija Orešković: Želim zadržati svoj integritet i dostojanstvo

-

-

Foto: - / -

Dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković potvrdila je Hini da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva.
Dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković  potvrdila je da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva. Kao jedan od razloga navela je taj što očito nije dobila potporu parlamentarne većine da nastavi s, kako je rekla, vizijom, idejom, radom koji je ostvarila u proteklih pet godina.

Na pitanje da objasni što je htjela reći izjavom "maske su pale", Orešković kaže kako s jedne strane imamo političku scenu koja govori o tome da je povjerenstvo ostvarilo uočljive rezultate, prihvaća izvješće podneseno Saboru, u svim izvješćima bio je vidljiv napredak i razvoj jedne relativno mlade i prilično važne institucije. No kada treba potvrditi reizbor čelne osobe koja je u svemu tomu dala svoj doprinos, nastali su problemi, kaže Dalija Orešković.

Za nju je neprihvatljiva izjava zastupnika Branka Bačića, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a koji je nakon tajnog glasovanja saborskih zastupnika na kojem ni jedna od dvije kandidatkinje za predsjednicu Povjerenstva - ni Orešković ni Nataša Novaković nisu dobile potrebni broj glasova, kazao da postoji mogućnost da se raspiše novi javni natječaj. Svaka odgoda dovela bi do dulje blokade rada Povjerenstva i rješavanja aktualnih predmeta, uvjerena je.

Na pitanje smatra li da joj je politika okrenula leđa, Orešković je naglasila da upravo ta Bačićeva izjava govori o tome kako politika vidi važnost jedne preventivne institucije u području borbe protiv korupcije. Ja u takvim igrama ne želim sudjelovati. Zašto baš sad povlači kandidaturu i je li razlog u tome što je shvatila da HDZ nema potrebnu većinu - odgovara: Ja većinu nisam brojila, odlučila sam prespavati. Ovo je moj način da kažem kako sam proteklih pet godina svoju javnu dužnost obavljala s vizijom, dostojanstveno, odgovorno, časno i s integritetom. Ovog časa želim taj integritet zadržati, to je pitanje mog osobnog dostojanstva, istaknula je Orešković.

Dalija Orešković rekla je kako je bila imuna na političke pritiske te novom sazivu povjerenstva poželjela da budu stručni, dosljedni, odgovorni, hrabri - svim okolnostima usprkos. Na opetovano pitanje je li bilo pritisaka, odgovara -naravno.Za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, uz dosadašnju predsjednicu Daliju Orešković, kandidirala se Nataša Novaković. U petak, na glasovanju u Hrvatskom saboru, ni jedna nije dobila potrebnih 76 glasova. Naime, Nataša Novaković dobila je 75, a Dalija Orešković 46 glasova. 

No, izabrani su članovi novog Povjerenstva - Tončica Božić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Jozić Ileković i Tatijana Vučetić.

Predsjednik i članovi Povjerenstva biraju se na pet godina, a na dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!