07:48 / 11.01.2018.

Autor: HRT

Damir Grbavac: Mirovinski fondovi su svojim članovima zaradili 36 milijardi kuna

-

-

Foto: - / -

Mogu li članovi mirovinskih fondova biti zadovoljni kako se upravlja njihovim novcem? Više o tome u "U mreži Prvog" govorili su Damir Grbavac i Petra Posedel Šimović.
Što treba mijenjati u mirovinskom sustavu? Hoće li najavljena mirovinska reforma ići prema povećanju ulaganja u drugi mirovinski stup? Mogu li članovi mirovinskih fondova biti zadovoljni kako se upravlja njihovim novcem? Odgovori zanimaju i sadašnje i buduće umirovljenike. 

Više o tome u "U mreži Prvog" urednice Mirjane Grahovac govorili su predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima Damir Grbavac i profesorica Petra Posedel Šimović sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

"Prinosi u 2017. bili su malo niži od prinosa koje smo ostvarivali u posljednje tri godine, konkretno i na prinos koji je ostvaren u 2016., međutim, možemo reći s obzirom na tržišne uvjete i s obzirom na dugoročna očekivanja od mirovinskih fondova radi se još uvijek o solidnim prinosima i nema nikakvog razloga za zabrinutost u vezi prinosa", kazao je Damir Grbavac. Naglasio je kako smatra da su u danim tržišnim uvjetima, kad je kompletno dioničko tržište imalo negativan rezultat u 2017., prinosi hrvatskih obveznih mirovinskih fondova sasvim solidni.

"Poslovanje mirovinskih fondova treba se gledati u dugom roku jer je horizont ulaganja mirovinskih fondova dugoročan i tu moramo reći da imamo jako, jako dobre rezultate. Inače, mirovinski fondovi su od početka rada svojim članovima zaradili oko 36 milijardi kuna koje su uključene u ovih 91,5 milijardi kuna koliko su sad sredstva u mirovinskim fondovima. Možemo reći da onaj tko je bio član fondova od 2002. 35 posto predstavlja akumulirani efekt prinosa u ovom periodu", dodao je. 

Na pitanje je li na prinose utjecala kriza u Agrokoru, kazao je da ona jest odigrala ulogu, no kako ona nije bila znatnija ni ključna uloga. "Izloženost Agrokoru kretala se prije ove krize na nivou jedan posto. Sve dionice iz sastava koncerna fondovi nisu prodali, postoje neke manje pozicije koje nisu prodane, međutim, bitno je reći da su svi negativni efekti ove krize Agrokora apsorbirani u valuacijama u potrfeljima mirovinskih fondova", naglasio je Grbavac.

Profesorica Petra Posedel Šimović kazala je da rizik Agrokora ne samo da postoji nego da je on i realiziran. "Dovoljno je pogledati Zagrebačku burzu na početku i na kraju ove godine. Ja vjerujem da za mirovinske fondove u budućnosti ima više prostora za ulaganje u rizičnije klase imovine. Ono što ja mislim vezano za mirovinske fondove je da je to konzervativnija politika ulaganja u domaće obveznice, a ja bih više ulagala u strane obveznice i dionice. U svakom slučaju u malo rizičniju vrstu ulaganja", rekla je profesorica Posedel Šimović.

Govoreći o mogućnosti povećanja izdvajanja u drugi mirovinski stup Damir Grbavac kazao je kako je to nešto za što se oni zauzimaju već veoma dugo te da je to bilo predviđeno u samom startu mirovinske reforme. "Ja i dalje smatram kako je to neophodno te kako će to osigurati sigurnost mirovinskog sustava", istaknuo je. 

Profesorica Petra Posedel Šimović kazala je kako nipošto ne bi trebalo odustati od izdvajanja u drugi mirovinski stup. "Treba naglasiti da danas izdvajanja u prvi mirovinski stup nisu dovoljna da se isplate mirovine. Država tu mora dodatno urgirati. Kad bi se ulaganje u drugi stup povećavalo, u budućnosti jedan minimum mirovine bi se mogao isplaćivati iz drugog stupa", rekla je Posedel Šimović. Dodala je da građani isto tako moraju steći svijest o nužnosti štednje i diverzifikaciji ulaganja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!