11:50 / 09.03.2021.

Autor: Hina/V.G.

Damir Juzbašić napustio HDZ, ispisnicu će zatražiti i Petar Ćurić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Damir Juzbašić, ravnatelj Ravnateljstva za robne zalihe RH, koji je u utorak napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu, predstavio je nezavisnu kandidaturu za gradonačelnika Županje te poručio kako mu je taj grad "draži od bilo koje fotelje".

- Kanimo na predstojećim lokalnim izborima ostvariti pobjedu i preuzeti vođenje Županjom, poručio je Damir Juzbašić na konferenciji za novinare.

Rekao je i kako je HDZ dio njegova identiteta, svjetonazora i odrastanja, ali da se nije mogao pomiriti s činjenicom da je, nakon što je premoćno pobijedio aktualnog županjskog gradonačelnika Davora Miličevića na unutarstranačkim izborima, županijsko vodstvo stranke stalo na stranu poraženog kandidata.

- Danas imamo ovdje skupinu pomalo razočaranih i iritiranih ljudi, ustvrdio je.

Podsjetio je i kako je na unutarstranačkim izborima pobijedio Miličevića s 421 prema 355 dobivenih glasova.

- Proklamirano načelo da izborni pobjednik ima legitimitet koji je predsjednik stranke više puta iznosio, ovdje se nije poštovalo, ustvrdio je i dodao kako je shvatio da nema podršku županijskog odbora stranke te podnio ostavku na mjesto predsjednika županjskog HDZ-a koji je zajedno s njim napustilo i troje potpredsjednika te organizacije.

Rekao je i kako su se prevarili svi oni koji su mislili da će mu nekakva fotelja u Zagrebu biti ispred interesa Županje i Županjaca.

- Cilj nam je privući sve one građane u Županji koji žele promjene. Ja moram prihvatiti činjenicu da su Vinkovci političko, gospodarsko, sportsko i kulturno središte Vukovarsko-srijemske županije i da Vukovar napreduje zahvaljujući velikim sredstvima države, ali se ne mogu pomiriti da nas Otok prestiže, da ne možemo u istu rečenicu s Novskom ili Prelogom, kazao je.

Rekao je i kako ne može reći nijednu ružnu riječ na račun premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića kao ni protiv HDZ-a te da je na funkciju ravnatelja Robnih zaliha izabran znatno prije, prije nego je izabran za predsjednika županjskog HDZ-a. Rekao je i da nije dao podršku nijednom dosadašnjem kandidatu za vukovarsko-srijemskog župana, ne može podržati HDZ-ova kandidata, a najprihvatljivijom mu se za sada čini nezavisna kandidatura vukovarsko-srijemskog dožupana Josipa Dabre.

Zajedno s Damirom Juzbašićem i troje potpredsjednika županjskog HDZ-a tu je stranku u utorak napustilo 30-ak članova iz Županje.

Petar Ćurić (HDZ) zatražio ispisnicu i nije više kandidat za gradonačelnika

Predsjednik pulskoga HDZ-a i kandidat za gradonačelnika na lokalnim izborima Petar Ćurić dao je ostavku na sve stranačke dužnosti, potvrdio je u utorak predsjednik istarskoga HDZ-a Anton Kliman, a i Ćurić je u kratkoj izjavi za Hinu rekao da je to učinio zbog osobnih razloga.

- To znači da Ćurić nije ni kandidat HDZ-a za gradonačelnika Pule pa će stranka u što kraćem razdoblju imenovati povjerenika za Pulu i izabrati novog kandidata za gradonačelnika. Ćurić se na taj potez odlučio iz osobnih razloga. Moram priznati da me ova odluka zatekla, ali istodobno poštujem njegovu odluku, izjavio je novinarima predsjednik istarskoga Županijskog odbora HDZ-a Anton Kliman.

Dodao je kako će se u skladu sa statutom u idućih nekoliko dana osnovati povjerenstvo i imenovati povjerenika za Pulu, koji će zatim izabrati HDZ-ova kandidata za pulskoga gradonačelnika.

Ističući kako je Petar Ćurić bio iznimno aktivan i angažiran i kao vijećnik HDZ-a u pulskome Gradskome vijeću, Kliman mu je zahvalio na dosadašnjem radu i angažmanu.

- Žao mi je da je do toga došlo, no očito su osobni razlozi jači. Vjerujem da ćemo neovisno o tome imenovati kvalitetnog kandidata za pulskog gradonačelnika i ostvariti dobar rezultat na lokalnim izborima, zaključio je predsjednik istarskoga HDZ-a Anton Kliman.

I sam Petar Ćurić je u kratkoj izjavi za Hinu potvrdio tu odluku.

- Istina je, iz osobnih razloga jučer sam zatražio ispisnicu iz HDZ-a. To je to, ne bih ništa drugo, poručio je Ćurić, koji je dužnost predsjednika pulskoga HDZ-a obnašao samo tri mjeseca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!