Državni vrh zajedno obilježio Dan antifašističke borbe

22.06.2021.

07:05

Autor: T.V./B.A./V.G./HRT

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u Brezovici

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u Brezovici

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

Dan je antifašističke borbe. Na današnji dan prije 80 godina u šumi Brezovici kod Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred, koji je bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe. U Spomen-parku Brezovica brojna su izaslanstva položila vijence. Svečanost obilježavanja prvi je put organizirala Vlada, a prvi put je sudjelovao i premijer Andrej Plenković. 

Plenković i Milanović na istome mjestu nakon više od mjesec dana

Ponos Primorsko-goranske županije

U Osijeku položeni vijenci

Jandroković čestitao Dan antifašističke borbe

Galerija
Zoran Milanović u Brezovici, Foto: HTV/HRT
Polaganje vijenaca u Brezovici, Foto: HTV/HRTKrunoslav Katičić u Brezovici, Foto: HTV/HRTAndrej Plenković u Brezovici, Foto: HTV/HRTZoran Milanović u Brezovici, Foto: HTV/HRTObilježavanje Dana antifašističke borbe u Brezovici , Foto: HTV/HRT

Milanović. Istina je voda duboka

Plenković: Došlo je vrijeme da kao društvo trezvenije sagledamo tadašnja zbivanja

Katičić: Uloga antifašističkog pokreta u Hrvatskoj bila je od velike povijesne važnosti

Habulin: Još uvijek je na snazi Ustav u kojem stoji da je RH zasnovana na temeljima antifašizma

Plenković i Milanović položili vijence

U šumi Brezovici održana je glavna svečanost koju je prvi puta organizirala Vlada. Ondje je po prvi put došao premijer Andrej Plenković, a došao je i predsjednik Republike Zoran Milanović. Uz Plenkovića u Brezovicu su došli potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Bio je ovo prvi put da su predsjednik i premijer zajedno na jednome mjestu nakon višemjesečnih javnih verbalnih sukoba. 

- Ovaj put je Vlada organizator i zbog toga je i premijer tu. A osim toga, činjenica je da je 80. obljetnica osnivanja 1. sisačkog partizanskog odreda, prvog u ovom dijelu Europe je dodatni razlog za dolazak, ne samo premijera nego i potpredsjednika Vlade i ministra znanosti i obrazovanja, rekao je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Inače, Dan antifašističke borbe državni je praznik u Hrvatskoj i neradni dan.

22. lipnja 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred

Zapovjednici Prvog sisačkog partizanskog odreda bili su Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, a među 77 boraca bili su Mika Špiljak, Nada Dimić i drugi. Odred je osnovan nakon napada Njemačke na SSSR.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno. U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!