U Rijeci položeni vijenci povodom Dana antifašističke borbe

22.06.2023.

14:48

Autor: Hina/HRT

Rijeka

Rijeka

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Dan je antifašističke borbe i 82. obljetnica antifašističkoga ustanka u Hrvatskoj. Na današnji dan 1941. osnovan je prvi hrvatski partizanski odred i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe. Dan antifašističke borbe, tradicionalno, obilježio se u šumi Brezovici kod Siska. 

Na Spomenik oslobođenja na Delti u Rijeci u četvrtak su povodom Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, vijence položili predstavnici Grada Rijeke, Primorsko- goranske županije i niz drugih predstavnika udruga i tijela.

U ime Primorsko-goranske županije vijenac je položio zamjenik župana Vojko Braut te istaknuo da je važno obilježavati taj datum i prisjećati se svih ljudi koji su sudjelovali u Narodnooslobodilačkoj borbi i onih koji su dali svoje živote za neovisnost Hrvatske.

Vijence je položilo i izaslanstvo Grada Rijeke predvođeno zamjenikom gradonačelnika Goranom Palčevskim, kao i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista te Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Policijske uprave primorsko-goranske te udruga proizašlih iz Domovinskog rata i političkih stranaka.

Na spomen obilježje poginulima u NOB-u u Lukovu u crikveničkom zaleđu vijence je položio zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, a središnja proslava dana antifašističke borbe za ovu županiju je tijekom dana na Tuhobiću.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Samo mjesec dana kasnije osnovan je i partizanski odred na Tuhobiću

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!