13:03 / 15.10.2019.

Autor: HRT

Dan bijelog štapa

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Međunarodni je dan slijepih i slabovidnih osoba - Dan bijelog štapa.
Hrvatski savez slijepih kao nacionalna krovna organizacija slijepih u Hrvatskoj i ove godine tradicionalno obilježava Međunarodni dan bijelog štapa 15. listopada, koji se u Hrvatskoj organizira od 1996. godine.

Tako se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, kojom prilikom  se najšira javnost upoznaje sa specifičnostima i problematikom slijepih osoba kao iznimno osjetljivom i marginaliziranom skupinom društva.

- Inspiriran aktualnim temama i prioritetnim inicijativama, Hrvatski savez slijepih u suradnji s temeljnim udrugama Članicama, koje će ovaj dan obilježiti u svojim lokalnim zajednicama, otvara svoja vrata svim sugrađanima, suradnicima, prijateljima, znatiželjnicima i svima koje zanima, predstavljajući život slijepih i njihova postignuća na različitim područjima životnih aktivnosti, najavljuju organizatori.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa organiziran je cjelodnevni raznolik program podijeljen na tematske cjeline koje će obuhvatiti područje digitalne pristupačnosti, konferenciju mladih s oštećenjem vida, panel raspravu o životu slijepih osoba u suvremenom svijetu, te javnu tribinu s temom slijepih u prometu, uz praktične demonstracije i info-pultove na kojima će biti prezentirana digitalna pristupačnost, asistivne tehnologije i tiflotehnička pomagala.

U Osijeku je Dan bijelog štapa obilježen akcijom "Prošetajmo zajedno", kojom se želi podignuti svijest o potrebama tih ljudi, ali i razbiti predrasude.

Da sljepoća nije bolest nego trajno stanje najbolje zna gotovo 6000 slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj. Volonteri, bijeli štap i obučeni psi najvjerniji su im pomagači. Oni su njihove oči. Svakodnevni su problemi slijepih gotovo nezamislivi onima koji vide.

Videći Osječani danas su bili u cipelama slijepih i slabovidnih. Kako je biti slijep i slabovidan, s povezom na očima i uz pomoć asistenta, osjetili su oni koji su se odazvali akciji u središtu Osijeka. 

Slijepi i slabovidni moraju srušiti još mnoge prepreke i predrasude. No nadaju se da su nakon ove šetnje osječkim ulicama tomu ipak korak bliže. 

O Međunarodnom danu bijelog štapa u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog saveza slijepih Vojinom Perićem, izvršnom direktoricom Hrvatskog saveza slijepih Andrejom Veljača i slijepom visokoobrazovanom, a nezaposlenom osobom Ines Hlevnjak:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!