09:04 / 25.11.2019.

Autor: P.F./HRT

Dan borbe protiv nasilja nad ženama: "Jedna od triju"

Foto: Damir Visnjic/PIXSELL

Foto: Damir Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

I Zagreb se pridružio globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Akcija je nazvana "Jedna od triju", kao zabrinjavajuće upozorenje da će jedna od triju žena tijekom života biti izložena nekom obliku nasilja.
Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se prosvjednim marševima obilježava diljem svijeta. Svakoga dana, prema podacima UN-a, zbog sadašnjeg ili bivšeg partnera strada 137 žena.

Obilježavanje je već počelo u cijelom svijetu, pa i u našoj zemlji. Vodi se kampanja kojom se želi educirati građane i motivirati žrtve da prijave nasilje.

I Zagreb se pridružio globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Akcija je nazvana "Jedna od triju", kao zabrinjavajuće upozorenje da će jedna od triju žena tijekom života biti izložena nekom obliku nasilja.Brutalni slučajevi nasilja nad ženama ove godine, nažalost, bili su više puta predmet brojnih emisija. O tome kakvi su pomaci napravljeni u posljednjih 365 dana i jesu li oni dovoljni razgovaralo se i u Temi dana.

Hrvatska je počela s izmjenom zakona, kojima će se, među ostalim, pooštriti kazne za počinitelje. Ali civilne udruge i dalje upozoravaju na probleme. Plenković: Izmjenama kaznenog zakonodavstva šaljemo poruku da je nasilje neprihvatljivo

Izmjenama kaznenog zakonodavstva i oštrijim kažnjavanjem šaljemo poruku da je nasilje neprihvatljivo te da je dužnost svih resora štititi žene od svakog oblika nasilja, poručio je u ponedjeljak premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

- Obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak poštovanja prema žrtvi sestara Mirabel. Izmjenama kaznenog zakonodavstva i oštrijim kažnjavanjem šaljemo poruku da je nasilje neprihvatljivo te da je dužnost svih resora štititi žene od svakog oblika nasilja, stoji u njegovoj objavi na twitteru.

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se u sjećanje na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Vlada je u saborsku proceduru sredinom listopada uputila izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona te Zakona o kaznenom postupku, kojima se pooštravaju kazne za nasilje u obitelji i tjelesne ozljede prema bliskoj osobi te se "dižu" maksimumi kazne zatvora za bludne radnje i spolno uznemiravanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!