Dan braniteljica Domovinskog rata

03.06.2023.

Zadnja izmjena 15:32

Autor: T.V./HRT/Hina

Dan braniteljica Domovinskog rata

Dan braniteljica Domovinskog rata

Foto: HTV / HRT

Prve subote u lipnju obilježava se Dan braniteljica Domovinskog rata. Svake godine okupljaju se u drugoj županiji. Ove su godine u Vukovaru. Na Memorijalnom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Uz to, potpredsjednik Vlade Tomo Medved položio je temeljni kamen za kapelicu na groblju.

Žene su u ratu sudjelovale kao vojnikinje, ali i kao medicinske sestre, liječnice i njegovateljice.

- Ja mislim da su sve ove žene heroji jer mi nismo bili vojni obveznici, dakle žene nisu imale svoju postrojbu, ali nije bilo postrojbe u kojoj nije bilo žena, istaknula je Ivana Haberle, hrvatska braniteljica iz Zadra.

Medved položio temeljni kamen za kapelicu na Memorijalnom groblju u Vukovaru


Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio je u subotu temeljni kamen za gradnju Kapelice Krista Kralja Mučenika na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata poručivši da je Vukovar simbol hrvatske odlučnosti za mirom.

Temeljni kamen blagoslovio je fra Ivica Jagodić, župnik vukovarske Župe sv. Filipa i Jakova.

- Vukovar je simbol hrvatske patnje, hrvatskog otpora, hrvatskih težnji za slobodom i povratkom na vlastite istočne granice, ali i simbol hrvatske odlučnosti prema postizanju mira, naglasio je ministar branitelja Medved.

- Grobovi govore puno više od svake izrečene riječi, dok otvorene grobnice koje čekaju povratak kostiju svojih mrtvih i nestalih, govore još više, rekao je na svečanosti kojoj je bio nazočan i ministar obrane Mario Banožić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić te brojne hrvatske braniteljice koje u Vukovaru u subotu obilježavaju Dan hrvatskih braniteljica Domovinskog rata.

Ministar Medved je podsjetio kako je Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru nastalo kao potreba dostojnog pokopa žrtava nakon otkrića najveće masovne grobnice iz Domovinskog rata, koja je otkrivena na prostoru vukovarskog Novog groblja koje se prostorno naslanja na Memorijalno groblje, a čijoj lokaciji svjedoči 938 bijelih mramornih križeva u spomen na isto toliko žrtava ekshumiranih 1998. godine iz te masovne grobnice.

Nakon gradnje Memorijalnog groblja, izgrađena je Upravna zgrada s ispraćajnom dvoranom u što je uloženo 726.000 eura, da bi prošle godine bila izrađena projektna dokumentacija i ishođene dozvole za početak gradnje Kapelice Krista Kralja Mučenika na groblju, zajedno s proširenjem grobnog polja i prilagodbom cijelog prostora za osobe s invaliditetom, ukupne vrijednosti 821.000 eura.

- Ovaj temeljni kamen polažamo u ovu zemlju natopljenu mučeničkom krvlju. Krist je umro da bi mi živjeli, oni su umrli da bi mi živjeli, poručio je ministar Medved tijekom svečanosti.

U Domovinskom ratu sudjelovalo više od 23.000 braniteljica, 183 poginule


Uoči polaganja temeljenog kamena za Kapelicu Krista Kralja Mučenika, u sklopu obilježavanja Dana hrvatskih braniteljica, ministar Tomo Medved položio je vijenac i upalio svijeću podno Spomenika na Memorijalnom groblju.

Počast poginulima i nestalima u obrani Vukovara, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odala su i brojna druga izaslanstva među kojima i hrvatskih braniteljica, te Hrvatskog sabora koje je predvodila saborska zastupnica Marijana Balić (HDZ).

Ministar Banožić s braniteljicama Domovinskog rata u Vukovaru


- U Domovinskom ratu braniteljica je bilo više od 23 tisuće, što je oko pet posto od ukupnog broja naše braniteljske populacije. One su na ratištima diljem Hrvatske dale izniman doprinos u obrani Domovine, davale su najvrjednije što su mogle dati - a posebno je važna bila njihova uloga na području grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, rekao je ministar Banožić.

Također je naglasio kako su ponosne nasljednice hrvatskih braniteljica današnje pripadnice Hrvatske vojske kojih je u MORH-u i OSRH gotovo 3000, odnosno 18,45 posto – što je znatno više od NATO standarda koji je oko 12 posto - te kako one svojim radom i profesionalizmom daju nemjerljiv doprinos razvoju sposobnosti naših Oružanih snaga.

- Zahvaljujem hrvatskim braniteljicama na hrabrosti i predanosti iskazanoj u Domovinskom ratu, u vremenu kada se gradila hrvatska država. Kao ministar obrane snažno podupirem uključenost i sudjelovanje žena u svim segmentima društva pa tako i u sustavu obrane. Nastavit ćemo raditi sve što je u našoj mogućnosti po pitanju jačanja prava i statusa žena u Hrvatskoj vojsci, zaključio je ministar Banožić.  

U Domovinskom ratu sudjelovalo je više od 23.000 braniteljica, što je oko pet posto od ukupnog broja braniteljske populacije u Republici Hrvatskoj. Njih 183 su poginule, a 33 se vode kao nestale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!