11:31 / 16.04.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Dan Brodsko-posavske županije

Ivica Galovic/PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Slavonskom Brodu zajedno s ministrima premijer je položio i vijenac kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.
Prije 26 godina, 15. travnja, konstituirana je Brodsko-posavska županija. Taj dan obilježava se svake godine s više prigodnih događaja, a prilika je to i za dodjelu županijskih priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Na ovogodišnjem obilježavanju sudjelovao je i premijer Andrej Plenković. U Slavonskom Brodu zajedno s ministrima položio je i vijenac kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Sudjelovao je i na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja Dana županije.

- Hrvatska će razlike s razvijenijim članicama Europske unije iznivelirati za petnaestak godina - rekao je Plenković, a među projektima koji su danas najavljeni i koji će omogućiti brži razvoj Brodsko-posavske županije su i dva mosta na Savi u Svilaju i Staroj Gradiški, te Luka Brod.

- Važno je da Vlada i lokalna samouprava učine sve na stvaranju uvjeta za gospodarski razvoj koji će zaustaviti odlazak građana Hrvatske u razvijenije članice EU-a - dodao je.

Premijer je istaknuo da Vlada ne zatvara oči pred problemima koji postoje u tom dijelu Hrvatske, a posebno je naglasio negativan prirodni prirast te odlazak građana u razvijenije članice Europske unije.

- Barijere su nestale, danas sjednete u auto i možete otići raditi u bilo koju članicu Unije. Činjenica da su tamo veće prosječne plaće, nas tjera kao Vladu da što prije uhvatimo korak. Za to imamo petnaestak godina. Te godine su za nas ključne, tada ćemo ostvariti svoj temeljni cilj da živimo kvalitetnije i jednako dobro kao  i oni koji su imali tu šansu u odnosu na Hrvatsku - rekao je Plenković.

Poticaj bržem lokalnom razvoju, naglasio je, trebala bi dati i fiskalna decentralizacija koja lokalnim upravama omogućava da ciljano usmjere sredstva u projekte za koje one smatraju da su važne.

- Do 5. travnja 2019. u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem u Brodsko-posavskoj županiji ugovoreni su projekti u vrijednosti od 1,2 milijarde kuna. Najveći projekti vezani su za obrazovanje. Obnovljeno je 15 škola, a u 2018. čak deset. Vrijednoost  radova je 32 milijuna kuna. Novi projekti u pripremi obnove škola vrijedni su 29,7 milijuna kuna - rekao je župan Marušić, podsjećajući i na projekt navodnjavanja u Orubici vrijedan 45 milijuna kuna.

Među projektima koji su najavljeni, a trebali bi omogućiti brži razvoj Brodsko-posavske županije su i dva mosta na Savi u Svilaju i Staroj Gradiški, te Luka Brod. Te investicije trebale bi omogućiti bolje korištenje potencijala Brodsko-posavske županije kao prostora na kojem se sijeku važi prometni koridori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!