14:49 / 08.07.2018.

Autor: M.B./HRT

Dan Brown u Nedjeljom u 2: Kako me slava promijenila

-

-

Foto: - / -

U emisiji "Nedjeljom u dva" ekskluzivni intervju dao je jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca Dan Brown.
U emisiji "Nedjeljom u dva" ekskluzivni intervju dao je jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca Dan Brown. Kako živi čovjek koji je prodao više od 200 milijuna knjiga? Što kaže na kritike da piše lošu literaturu te što misli o religiji, ljubavi i Donaldu Trumpu, neka su od pitanja na koja je odgovorio.

"Uvijek putujem inkognito. Rekli su mi da je vaša zemlja divna i da je moram posjetiti. Usto, prošle godine preminula mi je majka i za nju sam napisao simfonijsku skladbu koju sam želio snimiti. Imam tajnu vezu sa Zagrebačkom filharmonijom i počašćen sam što su u subotu izveli moje djelo. Stvarno je bilo  uzbudljivo biti jedina osoba u Dvorani "Lisinski" i u stražnjem redu slušati kako sjajan orkestar izvodi skladbu. Zove se Goodbye. Moglo bi se reći da pripada žanru moderne klasike. Skladanjem se bavim od djetinjstva", rekao je.

Kada ste pisac, niste vi slavni, nego knjiga, objašnjava. Tako možete, kaže, mirno hodati ulicom - što je divno i zahvalan je na tome. "Pisci su u pravilu povučene osobe, radimo sami, ne tražimo slavu i lijepo je sačuvati privatnost", kazao je.

Na pitanje što misli o piscu Jonathanu Franzenu, rekao je da je on velik pisac i da obožava njegove "Korekcije". "Nisam ga upoznao, ali čuo sam da je vrlo simpatičan i nadam se da ću ga upoznati."

Nakon što je "Da Vincijev kod" postigao uspjeh, zapinjao je, kaže, s pisanjem sljedeće knjige jer je postao "silno svjestan onoga što čini". To je u umjetnosti i sportu pogubno, ne smijete to dopustiti, rekao je Brown. "Rekao sam sebi: Napiši knjigu kakvu bi sam želio čitati i nadaj se da će drugi dijeliti tvoj ukus. Tako sam postupio i sljedeća je knjiga bila vrlo uspješna", dodao je.

I nakon slave njegov je život ostao jednak, proces pisanja je isti, a naglasio je i da ima iste najbolje prijatelje koje je imao i prije slave. Zaboravio sam da sam slavan, rekao je. Nakon stečenih slave i bogatstva ima, kaže, luksuz da može putovati svijetom.

Bole ga loše kritike, nije želio lagati. "Dobio sam dobar savjet: Ne osvrći se na kritike, ali ni na one koji te hvale. Uvijek dajem sve od sebe i ne osvrćem se na pohvale ili pokude. Jednostavno pišem", rekao je Brown.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!