16:51 / 31.05.2020.

Autor: I.Z./Margareta Jozinović/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Dan grada Zagreba

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Još od 1999. obilježava se na dan Majke Božje od Kamenitih vrata. Iako je ove godine oštećen razornim potresom, slavlje u Zagrebu ipak nije izostalo.
Dan je Grada Zagreba. Još od 1999. obilježava se na dan Majke Božje od Kamenitih vrata. Iako je ove godine oštećen razornim potresom, slavlje u Zagrebu ipak nije izostalo.

- Naš Zagreb je prije svega otvoren i siguran grad a to je prijeko potreban uvjet bilo kakve budućnosti žive zajednice grada i jedne države. I po tome može biti primjer razvijenijim europskim metropolama s puno većom demokratskom tradicijom, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Zahvalio se današnjim laureatima i svima koji su radili na sanaciji Zagreba nakon potresa i u borbi protiv epidemije. Izvijestio je da je danas deseti dan bez novozaraženih u gradu, a da je bolesnih još samo deset.

- Ovo je godina koju ćemo sigurno dugo pamtiti i koja će se u budućnosti spominjati po mnogobrojnim izazovima s kojima smo se suočili i s kojima se suočavamo. Ali i činjenici da je naš grad  prvi put svojoj povijesti bio glavni grad Europske unije, istaknuo je Bandić.

Blago Zadro - počasni građanin Zagreba

General-bojnik Blago Zadro posmrtno je proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba za izniman doprinos u organiziranju obrane Vukovara i uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb.

Povelju je preuzela njegova supruga Katica Zadro.

Zadro je bio zapovjednik obrane Borova Naselja i zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade. Pod njegovim je vodstvom na Trpinjskoj cesti zaustavljena oklopna sila JNA i uništeni deseci neprijateljskih tenkova i transportera. Poginuo je 16. listopada 1991. blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge. Ubijen je rafalom iz puškostrojnice tijekom borbene akcije. Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika.


Marija Sekelez proglašena "Zagrepčankom godine"

Nagrada "Zagrepčanka godine" uručena je dramskoj umjetnici i humanitarki Mariji Sekelez, koja je svojim radom pridonijela afirmaciji žena u kulturi i društvu.

Nagrade Grada Zagreba dodijeljene su potpredsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Davoru Miličiću, redateljici Dani Budisavljević, ravnatelju KBC Zagreb Anti Ćorušiću, profesoru na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Krešimiru Ćosiću, Hrvatskom baroknom ansamblu, ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jeleni Lončar, Obrtničkoj komori Zagreb, predsjedniku Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoju Pezi, radnoj skupini od 67 znanstvenika i stručnjaka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC Zagreb koji su uspješno razdvojili sijamske blizanke.

Nagrada je dodijeljena i vozaču u Podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga Josipu Smiljčiću, ravnatelju Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatku Stiću, atletičarki Lauri Štefanac, profesoru emeritusu Stanislavu Tedeschiju, akademiku i književniku Goranu Tribusonu,  predsjedniku Kluba veterana 148. brigade HV-a Milanu Zanoškiju te akademiku Zvonku Kusiću. Zaslužnima su danas podijeljene i Medalje Grada Zagreba.

Iako je pušten u promet početkom godine, na Dan Grada Zagreba svečano je otvoren remetinečki Rotor u koji je uloženo preko 330 milijuna kuna europskog novca.

Tradicionalna procesija do Kamenitih vrata

Dan Grada Zagreba obilježava se od 1999. godine, i to na dan Majke Božje od Kamenitih vrata. Ispred u potresu oštećene katedrale održana je misa. A onda i tradicionalna procesija do Kamenitih vrata u kojoj je iznimno ove godine sudjelovalo 60 osoba.

Večeras se trebao održati i koncert Zagrebačke filharmonije i violončelista Stjepana Hausera, no spriječila ga je kiša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!