09:09 / 31.05.2019.

Autor: M.Š./I.H./Hina/HRT

Dan grada Zagreba, 31. svibnja : Lustig počasni građanin Zagreba

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dan je grada Zagreba. Na svečanoj sjednici Gradske skupštine počasnim građaninom glavnog grada proglašen je oskarovac Branko Lustig.
Dan grada Zagreba, 31. svibnja, proslavljen je u petak tradicionalnom svečanom sjednicom Gradske skupštine na kojoj je istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig proglašen počasnim građaninom te mu je uručena Povelja.

Najzaslužnijima koji su pridonijeli razvoju i ugledu grada uručene su nagrade, a premijer Andrej Plenković hvalio je partnerstvo s gradom te poručio kako će vlada podržati sve što je korisno za Zagreb i njegove građane.
Bandić: Veseli me zajedništvo s Vladom

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poseban pozdrav uputio je svim braniteljima i njihovim obiteljima, udovicama poginulih branitelja i nestalima te svim borcima antifašističkog rata - Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata.

Istaknuo je kako ga veseli zajedništvo s Vladom i njezinim predsjednikom Andrejom Plenkovićem jer su u Gradu Zagrebu, kako je rekao, "na žalost u proteklih 19 godina, u kojima je promijenio šest premijera, izgubili puno vremena".

Poručio je da su zajednički projekti Grada Zagreba i Vlade od vitalne važnosti za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i grada Zagreba, a među njima je posebno istaknuo kao prioritet izgradnju tračničkog povezivanja Zračne luke dr. Franjo Tuđman i Kvaternikovog trga, projekt Zagreba na Savi, izgradnju dječje bolnice u Blatu, revitalizaciju Imunološkog zavoda, nabavku 60 novih niskopodnih tramvaja, APIS. Najavio je da će uskoro objelodaniti projekte jer su tijekom lipnja dogovorili sastanak s Vladom i premijerom.


Prgomet u duhu Prljavog kazališta

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet obratio se stihovima Prljavog kazališta "Uz pjesmu mi se evo rodimo, uz pjesmu umiremo" za koje je rekao da snažno ocrtavaju karakter našeg naroda, a obraćanje je i završio s "prljavcima": "Želimo li, mi, koji smo dobili odgovornost vođenja Zagreba ali i Hrvatske, učiniti ono što nam je zadaća, ono o čemu sam govorio, potrebno je samo bezrezervno i iskreno biti spreman u svakom trenutku reći: 'Lupi petama, reci evo, sve za Hrvatsku'".

Zagreb ima potencijala postati centar izvrsnosti u mnogim poljima, a zadnji primjer je, kako je istaknuo, veličanstveni uspjeh liječničke ekipe s KBC Zagreb Rebro, koji je tu bolnicu stavio uz bok nekolicine najboljih klinika svijeta.


Branko Lustig - počasni građanin Zagreba

Istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig proglašen je počasnim građaninom Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb te mu je uručena Povelja.

- Jako me je dirnula ova pažnja i toliko vas na okupu, nisam očekivao, to je više nego filmskih radnika. Jako sam dirnut i ne mogu vam izraziti što osjećam prema gradu Zagrebu, prema ovoj zajednici i naročito prema gospodinu Milanu Bandiću, jer uvijek osjećam da je on, ne kao gradonačelnik nego kao prijatelja koji će učiniti sve za mene i u najtežim trenucima i onda kad mi je lijepo, kazao je Lustig nakon što mu je uručena Povelja.

Branko Lustig rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Iako vrlo mlad, uspio je preživjeti strahote logora, a na dan kada je oslobođen imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.


Jasna Kovačević proglašena "Zagrepčankom godine"

Nagrade Grada Zagreba dodijeljene su akademskoj slikarici Biserki Baretić-Petlevski, profesoru na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Goranu Durnu, specijalistu oftalmologu Nikici Gabriću, arhitektu Zlatku Karaču i Alenu Žuniću, dekanu Medicinskog fakulteta Marijanu Klarici, predsjedniku Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Zlatku Križaniću, redatelju Ivici Kunčeviću, književniku, akademiku Pavlu Pavličiću, fotografu i putopiscu Davoru Rostuharu, ravnatelju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Draženu Siriščeviću, gimnastičaru Tinu Srbiću, psihijatru Hermanu Vukušiću, udruzi Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić", te rock-grupi Prljavom kazalištu i Građanskome nogometnom klubu Dinamu.

Nagrada "Zagrepčanka godine" uručena je Jasni Kovačević, višoj knjižničarki, voditeljici zagrebačke Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića.


Bandić za HRT o sadašnjim i budućim projektima

Navečer se pak održava koncert Miroslava Škore "i tisuću tamburaša" na fontanama kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

- Ja sam upisao školu tambure, ali kada naučim onda ću sa svojim orkestrom napraviti ovdje koncert...Doći ću večeras sa šeširom "poput slavonskog baje" i s tamburom u ruci na koncert Miroslava Škore. Dolazi tisuću tamburaša, zbor Ivan Goran Kovačić te Zagrebačka filharmonija. Večeras će biti lijepo vrijeme. Hvala HRT- u i svima koji će pohoditi Zagrebačke fontane, istaknuo je u petak ujutro gradonačelnik Milan Bandić u razgovoru za HRT.Projekt rotora bit će gotov polovicom 2020. godine te će projekt žičare biti gotov u svibnju iduće godine.

- Radi se o projektima teškima milijardu kuna. Rotor, 320 milijuna kuna se financira sredstvima EU-a. Žičaru ćemo nastojati barem 50 posto od 520 milijuna kuna dobiti iz EU-a. Tu su i naši busevi financirani iz EU-a, a tu je i obnova tramvajske infrastrukture..., pobrojao je zagrebački gradonačelnik Bandić.

Što se tiče zbrinjavanja otpada, Bandić kaže da će se riješiti.

- Riješena je sortirnica na prostoru Diokija, a imamo i pet faza za zbrinjavanje otpada. Prvo Jakuševac, potom zbrinjavanje otpada u Novskoj, potom sortirnica, četvrta faza je zbrinjavanje munja i peta faza je zatvaranje Jakuševca. Za sve to će nam trebati tri do četiri godine, a važno je da se poštuju pravila EU-a.


Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata

Proslavljena je svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba.

Proslava je započela euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici i koju je predvodio kardinal Dominik Jaroslav Duka, nadbiskup praški, u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem i drugim biskupima, te svećenicima i redovnicima grada Zagreba.

Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija sa svijećama i likom Majke Božje od Kamenitih vrata od katedrale, Bakačevom ulicom, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata gdje je završio cjelokupni program.

A obilježen je i Dan branitelja grada Zagreba. O tome se također govorilo u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!