07:09 / 14.09.2018.

Autor: HRT

Dan Hrvatske ratne mornarice

-

-

Foto: - / -

Hrvatska ratna mornarica slavi 27 godina postojanja nizom događaja u Pločama, Makarskoj i Splitu od 12. do 18. rujna.
U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice u Pločama je svečano otvorena vojarna "116. brigade Hrvatske vojske" uz postrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, koja će biti smještena u vojarni, a predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da će povratak Hrvatske vojske za taj grad značiti veći gospodarski i demografski rast.

Čestitavši 27. obljetnicu HRM-a, predsjednica je u svome govoru podsjetila na njezinu važnu ulogu u Domovinskome ratu, posebno pripadnika 116. brigade Hrvatske vojske, po kojoj će vojarna nositi ime, od kojih je 65 poginulo, a više stotina ih je ranjeno.

Istaknula je važnost Ploča kao strateške luke te rekla da je povratkom vojske u taj grad ispravljena ranija pogrešna odluka o izmještanjuUstrojavanje mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama od posebnog je nacionalnog interesa jer su Ploče za HRM gravitacijsko središte. Povratak HV-a u Ploče znači veći gospodarski i demografski rast za ovaj grad, rekla je.

Ustrojavanje mornaričko-desantnog pješaštva i njen teritorijalni razmještaj baš ovdje u Pločama od posebnog je nacionalnog interesa, dodala je predsjednica.

U svom je govoru istaknula i povećanje proračuna za obranu čime se, istaknula je, nastoji izgrađivati učinkovitiji sustav domovinske sigurnosti. Ulaganje u modernizaciju i opremanje Oružanih snaga i izgradnju sustava domovinske sigurnosti, naglasila je, nije samo trošak već prije svega ulaganje u našu sigurniju budućnost i gospodarski razvoj.

Grad Ploče bio je u svim vremenima važna gospodarska i strateška luka. U gospodarskom smislu, luka Ploče se može smatrati i jednim od vrata Europe, koja će u budućnosti biti sve važnija luka za transport roba prema mnogim zemljama srednje Europe, istaknula je.

Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako je otvorenje vojarne i povratak vojske u Ploče rezultat novog operativnog razmještaja Hrvatske vojske, Vlada Andreja Plenkovića vojsku vraća u gradove, bliže svome narodu, kako bi brzo intervenirala u zaštiti i spašavanju građana na primorju i na otocima južne Hrvatske.

Završavamo strateške projekte, jedan po jedan, i jačamo sigurnost. Hrvatski vojnik ponovno je u Sinju, Vukovaru i Pločama, rekao je Krstičević, te najavio povratak vojske u Varaždin i Pulu.

Ministar obrane čestitao je pripadnicima novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva na dodjeli beretki, te je istaknuo: Svečanim činom dodjele beretki u vojarni 116. brigade Hrvatske vojske postali ste dio obitelji Hrvatske ratne mornarice i nasljednici slavne hrvatske pomorske tradicije, tradicije očuvane i u najtežim danima Domovinskog rata.

Hrvatski vojnik pokazao je tijekom poplava, požara i snježnog nevremena kako je uvijek spreman prvi pomoći našem narodu u nevolji.

Hrvatsku vojsku prožimamo simbolima i vrijednostima Domovinskog rata. Vojarne i vježbališta više nisu bezimeni, oni nose imena po ratnim postrojbama i ljudima zaslužnim za obranu RH i za stvaranje Hrvatske vojske.

Krstičević je na kraju naglasio bit sustavnog ulaganja u modernizaciju i opremanje Hrvatske ratne mornarice, s kojim se zadržala prisutnost na Jadranskom moru, a ujedno je najavio uspješni razvitak studija vojnog pomorstva na Sveučilištu u Splitu.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov posebno je pozdravio hrvatske branitelje pripadnike 116. brigade HV-a čije će ime nositi ova vojarna na čelu s prvim zapovjednikom brigadnim generalom Nedjeljkom Obradovićem, kao i članove obitelji poginulih, umrlih i nestalih pripadnika Domovinskog rata.

Zapovjednik HRM-a, komodor Raffanelli poručio je kako je ustrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva odgovor na sigurnosne izazove, a obnovljena je i sposobnost Hrvatske ratne mornarice koja je ugašena prije osamnaest godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!