19:25 / 18.09.2019.

Autor: Mariola Milardović Perić/P.F./HRT

Dan Hrvatske ratne mornarice: bitka zvana Mukules

-

-

Foto: - / -

Večeras će se odigrati već tradicionalno uprizorenje povijesne pomorske bitke između gusara i mletačke flote, uz bogati popratni program pa će i ove godine biti puna makarska riva.
Dan je Hrvatske ratne mornarice. Slavi se u sjećanje na 18. rujna 887. godine i pobjedu flote pod knezom Branimirom nad Mlečanima kod Makarske. U bitci nazvanoj Mukules, Neretljani su nanijeli Mlečanima katastrofalan poraz.

Upravo u spomen na taj dan u Makarskoj će uprizoriti slavnu bitku. Večeras će se odigrati već tradicionalno uprizorenje povijesne pomorske bitke između gusara i mletačke flote, uz bogati popratni program pa će i ove godine biti puna makarska riva.

Na dan 18. rujna 887. godine u podnožju Biokova, kod Makarske Neretljani su porazili mletačku vojsku na čelu s duždom Petrom Kandijadom i od tada su Mlečani morali plaćati danak u zlatu kako bi njihovi brodovi mogli ploviti u miru. U spomen na tu povijesnu bitku, u Hrvatskoj se 18. rujna obilježava kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a ovo je i progoda da se velikim spektaklom privede kraju još jedna uspješna turistička sezona.

U rekonstrukciji bitke sudjelovat će više od 150 sudionika iz Makarske, Krvavice, Omiša, Tučepi, Komina i Župe Dubrovačke.

Svečanosti obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice i 28. obljetnice njezina osnutka počele su u Splitu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće u spomen-sobi Zapovjedništva HRM-a i na gradskom groblju Lovrinac, a središnja svečanost održat će se u petak u Dubrovniku.

U Makarskoj gradskoj luci od 11 do 13 sati i od 16 do 18 sati za posjet građanstva bio je dostupan brod HRM-a. U četvrtak će u Gružu građani moći posjetiti brodove HRM-a, a tog će se dana u Dubrovniku u spomen braniteljima poginulim u Domovinskom ratu prirediti polaganje vijenca i paljenje svijeća te obred polaganja vijenca u more za sve poginule hrvatske mornare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!