Dan hrvatskih branitelja općine Jarmina

09.07.2022.

14:42

Autor: M.Š./Hina/HRT

Dan hrvatskih branitelja općine Jarmina

Dan hrvatskih branitelja općine Jarmina

Foto: MORH / HRT

Dan hrvatskih branitelja Općine Jarmina obilježen je u subotu, a nazočio mu je i izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić koji je odao počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja.

- Prenosim vam pozdrave predsjednika Vlade i njegove zahvale za sve ono što ste činili za vrijeme Domovinskog rata kako bi danas živjeli u slobodnoj, sigurnoj i cjelovitoj hrvatskoj državi. Svi članovi Vlade daju i uvijek će davati podršku hrvatskim braniteljima, rekao je Banožić okupljenim obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Jarmina.

- Upravo su hrvatske braniteljice i branitelji postavili cilj, a to je da danas imamo snažnu modernu vojsku koja čuva naše granice, dodao je.

- Uloga Vukovarsko-srijemske županije i Jarmine koja je dala gotovo 700 branitelja i 15 vitezova čija se imena nalaze na spomen obilježju je više nego jasna stali su u obranu ovoga kraja i cijele Hrvatske, istaknuo je Banožić.

Rekao je i da su rat u Ukrajini kao i pad drona u Zagrebu osvijestili koliko je važno ulaganje u Hrvatsku vojsku. To nije teza samo Hrvatske nego i svih članica Europske unije, kao i članica NATO-a i onih koje će to tek postati. Sve zemlje podižu obrambene proračune pa tako i Hrvatska, dodao je.

- Na naše mlade trebamo prenositi uspomenu na ondašnju hrabru mladost, onu koja je znala da se možemo osloniti samo na nas same, na odlučnost da se brani i obrani Lijepa naša, istaknuo je.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je da je "Slavonija branila cijelu Hrvatsku i to nikada nećemo zaboraviti" te dodao kako je ponosan na to što je više od 11 tisuća zagorskih branitelja sudjelovalo u Domovinskom ratu.

- Prijateljstvo koje se potvrdilo i učvrstilo u Domovinskom ratu je trajno, naglasio je.

Načelnik općine i predsjednik UDIVDR-a Jarmina Goran Ileković istaknuo je važnost Jarmine u Domovinskom ratu i ponos što su sudionici stvaranja države Hrvatske.

Današnji dan posvećujemo onima koji su dali ono najvrjednije, svoje živote za višestoljetni san hrvatskoga naroda o samostalnoj i neovisnoj državi", rekao je i naglasio da je ponosan što su branitelji okosnica i temelj hrvatske države.

- Uspjeli smo pobijediti daleko jačeg i nadmoćnijeg neprijatelja jer smo imali vjeru i nadu. Danas svi zajedno moramo raditi na poboljšanju i boljitku društva u cjelini, ali isto tako sve ono što je krvlju stečeno moramo prenijeti budućim generacijama i upoznati ih s istinskim vrijednostima Domovinskog rata, rekao je Ileković.

Za sve poginule branitelje služena je misa zadušnica u crkvi Svetog Vanđelina Opata, stoji u priopćenju MORH-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!