Dan je dobrovoljnih davatelja krvi

25.10.2022.

12:25

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

 Dan dobrovoljnih davatelja krvi

Dan dobrovoljnih davatelja krvi

Foto: Dnevnik / HRT

U našoj se zemlji obilježava Dan dobrovoljnih davatelja krvi. Kao znak zahvalnosti njima i radi podizanja svijesti o potrebi za sigurnom krvi i krvnim pripravcima - Hrvatski crveni križ organizirao je središnji događaj u Velikoj Gorici. 

HRT-ova reporterka Ruža Ištuk kazala je u podnevnom Dnevniku HRT-a kako je u Hrvatskom Crvenom križu oko 150 tisuća dobrovoljnih darivatelja krvi.

Velik je broj i onih, koji krv daruju u Zavodima za transfuzijsku medicinu, tako da je broj dobrovoljnih darivatelj krvi u Hrvatskoj i veći.

- U Hrvatskoj je prošle godine prikupljeno 185 705 doza krvi. Još važnije od toga je da se jednom dozom krvi mogu spasiti tri života, poručila je HRT-ova novinarka. 

Krv mogu dati sve osobe dobrog općeg zdravstvenog stanja od 18 do 65 godina.

U Crvenom križu naglašavaju da u Hrvatskoj populacija stari i da je važno da se što više mladih ljudi odluči za dobrovoljno davanje krvi. Mnogi od njih nesebično to rade već godinama. Ima i onih koji su krv dali više od dvjesto puta.

- Jedinstveni po krvnim grupama, ali zajedno u spašavanju života naših pacijenata. Svjetski dan darivanja krvi, kao i svaki drugi, je nova prilika za ovu plemenitu gestu, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru. 

U Osijeku obilježen Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj

Više od 120 dobrovoljnih darivatelja krvi koji su prikupili preko sedam tisuća doza krvi, danas su u Osijeku dobili priznanja u povodu obilježavanja Dana darivatelja krvi u Hrvatskoj.

Ravnateljica osječkog Gradskog društva Crvenog križa Martina Hećimović podsjetila je kako se ovaj dan obilježava kao sjećanje na 25. listopada 1953. godine, kada je u sisačkoj Željezari provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa.

Ističe kako je to Gradsko društvo po broju prikupljenih doza krvi na trećem mjestu u Hrvatskoj, a da su danas nagrađeni dobrovoljni davatelji prikupili ukupno 7.705 doza krvi.

Hećimović napominje kako osječki Crveni križ ima tradiciju akcija dobrovoljnog darivanja krvi u većim tvrtkama ili ustanovama, a cilj im je pomlađivati skupinu dobrovoljnih davatelja krvi, pa zato često surađuju sa srednjim školama i fakultetima.

- Od ukupno 13 tisuća doza krvi, koliko se godišnje prikupi na našem području, oko 10 posto otpada na one koji prvi puta daju krv, a to su mladi, dodala je.

Predsjednik osječko-baranjskog Crvenog križa Marko Đukić ocijenio je kako su gradska društva Crvenog križa u toj Županiji po organiziranosti te broju dobrovoljnih davatelja i prikupljenih doza krvi u samom vrhu u Hrvatskoj, a da osječki Crveni križ prikupi oko 70 posto doza u Županiji.

- To sve ne bi bilo moguće bez besprijekorne suradnje s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu osječkog Kliničkog bolničkog centra, istaknuo je Đukić.

Predstojnica toga Zavoda Marina Samardžija izvijestila je kako se o aktivnostima dobrovoljnog darivanja krvi u Osijeku govorilo i na najvećem ovogodišnjem transfuziološkom kongresu u Njemačkoj, ocijenivši kako su dobrovoljni davatelji krvi "nacionalno blago ove zemlje".

Kako je darivanje krvi izgledalo 1968. u Slavonskom Brodu? 

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!