07:47 / 27.01.2021.

Autor: HRT

Dan sjećanja na žrtve holokausta

Počast na Mirogoju

Počast na Mirogoju

Foto: HTV / HRT

Danas, se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kao podsjetnik na sve žrtve nacističkih režima u 2. svjetskom ratu. Na današnji dan 1945. Crvena armija oslobodila je nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942., kada je u koncentracijskim logorima ubijeno 2,5 milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i 1,5 milijun djece.

Iz priopćenja premijera Andreja Plenkovića

Iz priopćenja premijera Andreja Plenkovića

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te Boris Milošević i ministrica Nina Obluljen Koržinek kao izaslanici premijera položili su zajednički vijenac kod skulpture 'Mojsije' na židovskome groblju na Mirogoju. Vijence je položilo i izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem te delegacija SDP-a na čelu sa Peđom Grbinom. Počast žrtvama odao je i Sabor minutom šutnje.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da je završilo razdoblje ljudskog i moralnog idiotizma, koji su prouzročili njemački nacisti, najgora vrsta ljudi ikada. Važno je da svoju djecu obrazujemo o tome koliko je lako da se banalnost zla rasplamsa, rekao je. Trebalo bi se držati njemačkog modela po pitanju ustaškog znakovlja. Uputio je molbu HOS-u da se više ne koriste nacističkim pozdravom koji, ustvrdio je, prlja njihov doprinos u Domovinskom ratu.  

Dužnost nam je podsjećati na slobodu i jednakost svih ljudi

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je da je dužnost svih nas svakog dana podsjećati na slobodu i jednakost svih ljudi, na ustavne vrednote među kojima je i nacionalna ravnopravnost. Istaknuo je da se danas obilježava početak kraja crnog razdoblja ljudske povijesti, napomenuvši kako se holokaust događao i u Jasenovcu i drugim stratištima diljem Hrvatske. Upitan hoće li Vlada prihvatiti prijedlog Židovske općine o zakonskoj zabrani pozdrava ZDS, istaknuo je da nema dileme kako je to ustaški pozdrav. 

Vrata smrti, Auschwitz II - Birkenau

Vrata smrti, Auschwitz II - Birkenau

Foto: STANISLAW MUCHA / EPA-EFE

Antifašistička liga RH-a u suradnji sa Židovskom općinom Zagreb, SNV-om, Documentom i SABA-om u podne se sa Trga žrtava fašizma obratitla institucijama RH-a sa zahtjevima kako bi se prevladale pojave kojima se manifestira podvojeni odnos prema nasljeđu zločina ustaškog režima. Na skupu su bili i veleposlanici Izraela, SAD-a i Njemačke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!