12:09 / 26.04.2019.

Autor: HRT

Dan Karlovačke županije

-

-

Foto: - / -

Na sjednici su bili brojni gosti i njihovi uzvanici među njima i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković.
U Karlovcu je u povodu Dana županije održana svečana sjednica Županijske skupštine. Na sjednici su stigli brojni gosti i njihovi uzvanici među njima i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić i župan Damir Jelić tom su prigodom dodijelili javna priznanja Karlovačke županije. Premijer Andrej Plenković podsjetio je na sjednicu Vlade održanu prije nekoliko mjeseci u Karlovcu. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se u svom govoru zauzela da svaka mjera porezne, monetarne i bilo koje druge politike te svaka investicija bude demografski mjerljiva.Premijer je u Karlovcu komentirao i neke aktualnosti. Što se tiče slučaja ministra državne imovine Gorana Marića, Plenković je rekao da ministar Marić mora sam razjasniti situaciju oko vrijednosti njegove vikendice u Živogošću.

- To su stvari od kad mi nismo bili niti u primisli da ćemo biti u Vladi. To je stvar koju on mora rastumačiti. S tim ja nemam nikakve veze - rekao je Plenković komentirajući prozivke na račun ministra Marića da u imovinskoj kartici nije prijavio pravu vrijednost vikendice u Živogošću.

Referendum ide kontra onih na koje se mirovinska reforma odnosi

Upitan boji li se da će sindikalna inicijativa "67 je previše", koja referendumom želi spriječiti Vladu da mirovinskom reformom podigne dobnu granicu za odlazak u starosnu mirovinu na 67 godina, prikupiti dovoljno potpisa, odgovorio je da njihovo legitimno pravo da prikupljaju potpise.

- Poštujem inicijative svih, pa i sindikata, ali u ovom konkretnom slučaju mislim da idu kontra onih na koje se ova mirovinska reforma odnosi, a odnosi se na sadašnje i buduće umirovljenike, na mlade ljude i na održivost javnih financija -  ocijenio je.

Način na koji je Vlada napravila reformu nazvao je korisnim jer su se mirovine povećale, proračun je održiv, diskriminacije nema, a od prvoga srpnja kreće i minimalna mirovina.

- Sustav nastojimo učiniti održivim koji, s obzirom na naše demografske trendove, nije jednostavno održati stabilnim i za što manji trošak iz proračuna - poručio je Plenković.

Na upit što misli o zabrani Crkve o prikupljanju potpisa ispred crkvenih prostora, rekao je da je to normalno.

Upitan vjeruje li da je Hrvatska napravila sve što je mogla da sazna sve detalje o stradalima i nestalima u Domovinskom ratu, pitanje povezano s odlukom Ustavnog suda da odbaci tužbu majke nestalog vukovarskog branitelja protiv države, koja smatra da država nije napravila sve što je bilo u njenoj moći da pronađe sve podatke i da kazni odgovorne, Plenković je odgovorio da Vlada i institucije i dalje intenzivno rade na utvrđivanju lokacija nestalih.

- Većina se tih slučajeva odnosi na one dijelove hrvatskog teritorija koji su u tom trenutku bili okupirani. Mnogi od žrtava nažalost nisu ostali tamo gdje su eventualno izgubili život i vrlo je teško 30-ak godina kasnije točno identificirati gdje se oni nalaze - objasnio je premijer.

Što se tiče prezentacije rezultata rada skupine za brendiranje Hrvatske članovima Vlade, Plenković je pohvalio inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i rad članova radne skupine i stručnjaka koji se bave brendiranjem i kreiranjem imidža zemlje.

- Mislim da je takvo nešto potrebno Hrvatskoj. Imali smo kvalitetnu raspravu, a predsjednica će cijeli projekt prezentirati javnosti - zaključio je.

Predsjednica: Najznačajnija mjera treba nam biti reforma našeg mentaliteta

Predsjednica je poručila kako najznačajnija mjera u ovom trenutku treba biti "reforma našeg mentaliteta", kako bi se mislilo i radilo brže, odlučnije i organiziranije. Predsjednica se u svom govoru zauzela da svaka mjera porezne, monetarne i bilo koje druge politike te svaka investicija bude demografski mjerljiva, a posebno u ovoj županiji jer je "vrijeme sada naš najveći protivnik".

Pohvalila je Vladu zbog smanjenja poreza i administrativnih mjera, ali i ustvrdila kako "najznačajnija reforma koju trebamo provesti je reforma našeg mentaliteta", kako bi se na svim razinama mislilo i radilo odlučnije, brže i organiziranije, skratile se procedure i time ubrzale investicije, a što bi sve rezultiralo učinkovitim demografskim mjerama.

- U ovoj je županiji to posebice važno i sa sigurnosnog aspekta u kontekstu problema migracija, jer granicu najbolje čuvaju ljudi koji uz nju žive te je zadržavanje stanovništva u pograničnim područjima od najveće državne važnosti, poručila je.

Grabar-Kitarović je ustvrdila kako općine, gradovi i županije najbolje mogu odrediti svoje razvojne prioritete, uvijek u duhu zajedništva, rukovodeći se ciljevima državnih i nacionalnih interesa.

- Držim da županije odlično obavljaju taj posao i dajem punu potporu županijskom modelu regionalnog ustroja države, rekla je.

Najavila je formiranje radne skupine za izradu smjernica za daljnju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj Hrvatske, koje će u rujnu dostaviti institucijama kao alat za kreiranje daljnjeg regionalnog i državnog razvoja.
Plenković: Razvojni projekti za Karlovačku županiju vrijedni 5,5 milijardi kuna
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!