Dan Nacionalne memorijalne bolnice

27.10.2021.

12:52

Autor: HRT/Dnevnik u podne/Zrinka Perić/Hina

Dan Nacionalne memorijalne bolnice

Dan Nacionalne memorijalne bolnice

Foto: HRT / HTV

Nacionalna memorijalna bolnica u Vukovaru obilježava svoj dan. Velikim trudom osnivača dr. Victora Spitzera otvorena je 1857., a najteže dane proživljavala je u vrijeme Domovinskog rata. Tijekom opsade grada u toj je bolnici obavljeno oko 2200 operacija, i to dok su na nju padale tisuće granata. Danas je vukovarska bolnica dobro opremljena i obnovljena, većinom sredstvima iz europskih fondova. 

Na vukovarsku bolnicu ratne 1991. godine padale su tisuće projektila na dan. Hodnici su bili krcati krevetima s ranjenicima. Ratne rane bez zavoja, krvi i antibiotika liječili su liječnici koji ni danas ne znaju koliko su operacija dnevno imali.

- Borili smo se za svaku ruku za svaku nogu za svaki život jer smo mi s njima bili stalno. Nismo imali radnog vremena, nismo odlazili kućama. S njima smo živjeli, jeli, spavali tako smo ih i liječili, ispričao je Zoran Aleksijević, dr.med./ratni kirurg.

Liječnik Aleksijević među prvima se nakon rata vratio u vukovarsku bolnicu. Stanje je bilo loše, a oprema devastirana. Danas je potpuno obnovljena europskim novcem i na vrhu je ljestvice najuspješnijih bolnica.

Danas pomoćnik ravnatelja za kontrolu kvalitete i voditelj Službe za kirurške djelatnosti vukovarske bolnice Zoran Aleksijević podsjetio je da je bolnica iz europskih fondova povukla više od 96 milijuna kuna od kojih je više od 20 milijuna potrošeno za projekt dnevne bolnice, jednodnevnu kirurgiju i fizikalnu medicinu.

- Tim ulaganjima smo dobili visokokvalitetnu opremu i da možemo postići ono što smo oduvijek željeli, da pacijent dođe, dobije dijagnozu i terapiju i isti se dan vrati svojoj obitelji i poslu, rekao je Aleksijević i dodao kako je broj akutnih postelja u vukovarskoj bolnici smanjen s 5000 na 4000, što smatra također velikim uspjehom.

Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar jedan je od najvažnijih simbola otpora u agresiji na taj grad i istočnu Slavoniju 1991. godine.

Vukovarsku bolnicu obišao je ministar zdravstva koji je rekao kako nas ona podsjeća na to da se zajedništvom mogu pobjediti veliki izazovi.

- Smatramo da je upravo vukovarska bolnica snažan simbol na oltaru Domovine koji nas podsjeća da zajedništvom možemo pobijediti i veće izazove, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je kako je tijekom skupa bilo riječi o novim projektima te zdravstvene ustanove koji se odnose na dnevne bolnice i jednodnevnu kirurgiju.

- Još više me veseli što se u sklopu promjena nužnih za zdravstveni sustav govori i o prilagođavanju djelatnosti. Danas smo tu čuli riječi o važnosti psihogerijatrije i mentalnog zdravlja, a to je određeni pravac kretanja koji bih svakako preporučio djelatnicima ove bolnice, rekao je Beroš.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekao je kako vukovarska bolnica ima povijesno značenje za grad Vukovar i za cijelu Republiku Hrvatsku.

- Mislim da je vukovarska bolnica nakon rata krenula s vrlo dobrom organiziranošću i sposobnim i vrijednim kadrovima, a rezultati se danas vide, istaknuo je Dekanić i dodao kako građani Vukovarsko-srijemske očekuju izjednačavanje kvalitete zdravstvene skrbi.

Bolnica u Vukovaru otvorena je 27. listopada 1857. godine zahvaljujući velikom zauzimanju osnivača Victora Spitzera. Tijekom Domovinskog rata odigrala je ključnu ulogu u obrani Vukovara. U tri mjeseca u bolnici je liječeno oko 4000 ranjenika, a u iznimno teškim uvjetima izvedeno je oko 2250 operacija.

Na bolnicu je na dan padalo od 70 do 80 granata, a bilo je dana kada je na nju palo i do 700 projektila.

A u spomen na liječnike heroje koji su svoje živote utkali u ovu bolnicu podignut je spomenik. Njihova imena zauvijek će pamtiti oni čije su živote spasili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!