13:09 / 24.03.2018.

Autor: S.M./Hina/HRT

Dan narcisa - od raka dojke godišnje umre oko 1000 žena

-

-

Foto: - / -

Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2300 žena, a umre ih oko tisuću. Najugroženije su žene u dobi između 50 i 69 godina.
Hrvatska je, među europskim zemaljama, u vrhu po smrtnosti od raka dojke, a bolest je sve češća i kod mlađih žena. Stoga je Dan narcisa, koji je obilježen u središtu Zagreba, prigoda da se naglasi važnost redovitih pregleda dojki kako bi se bolest spriječila ili otkrila u ranom stadiju, kada ju je moguće izliječiti.

Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2300 žena, a umre ih oko tisuću. Najugroženije su žene u dobi između 50 i 69 godina.

Prigodnom prodajom narcisa, cvijeta koji je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade, želi se podignuti svijest javnosti o raku dojke kao velikom javnozdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije. Rak dojke izlječiv je u više od 90% slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi.

Dan narcisa obilježen je na nekoliko lokacija u središtu Zagreba, a štandove udruga žena za borbu protiv raka dojke obišao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je istaknuo važnost ranog otkrivanja raka dojke, ali i drugih malignih bolesti. U Hrvatskoj je to vodeći problem, što žene kasno dolaze liječniku i kasno se postavlja dijagnoza, a onda proizlaze i lošiji rezultati liječenja i teža terapija, kazao je.

Na središnjem zagrebačkom trgu, gdje su Dan narcisa organizirali Grad Zagreb i udruga Europa Donna, postavljen je pokretni mamograf gdje su žene mogle obaviti pregled dojki. Program mobilne mamografije u Zagrebu namijenjen je ženama u dobi od 40 do 49 godina i starijima od 69 godina, dobnim skupinama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Pregled je besplatan i nije potrebna liječnička uputnica, a može se dogovoriti putem telefona (01/4696-309).

U organizaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od raka "SVE za NJU" na Zrinjevcu je održana javnozdravstvena akcija "Budimo zajedno - Utrka za fajterice", koja je okupila sve koji sudjeluju u liječenju i brizi za bolesnice, od članova obitelji do predstavnika udruga i medicinskih djelatnika, čime se željela naglasiti važnost multidisciplinarnosti u liječenju raka dojke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!