Državni vrh čestitao Dan neovisnosti RH

25.06.2022.

08:05

Autor: T.V./HRT

Hrvatska zastava

Hrvatska zastava

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Dan je neovisnosti, spomendan na 25. lipnja 1991. godine kada je Sabor donio povijesne odluke koje su omogućile samostalnost i suverenost Republike Hrvatske. Obilježavanje današnjeg spomendana novijeg je datuma jer se od 2001. do 2019. godine današnji dan obilježavao kao Dan državnosti. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u kojoj je istaknuo da se na taj dan prisjećamo svih postignuća hrvatskog naroda te poručio da "nastavljamo zajedno i predano raditi za boljitak, prosperitet i sigurnost naše Domovine".

Izrazivši zahvalnost hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu "bez čije žrtve, odvažnosti i državničkog vodstva, Hrvatska danas ne bi bila samostalna, demokratska i suverena država", Plenković je istaknuo da se Hrvatska u tri desetljeća samostalnosti afirmirala kao članica svih ključnih međunarodnih i europskih institucija.

Podsjetio je i da se uskoro obilježava devet godina punopravnog članstva u Europskoj uniji te da su ispunjeni svi kriteriji za skoro članstvo u Schengenskom prostoru i europodručju, "čime će Hrvatska postati dio najuže europske obitelji, kamo povijesno i pripadamo".

- Suočeni s brojnim globalnim izazovima, u središtu naših politika bit će i dalje briga o našim radnicima i našem gospodarstvu, kao i standardu svakog hrvatskog čovjeka, poručio je Plenković.

Istaknuo je i da veseli što se ovogodišnji Dan neovisnosti obilježava i skorim otvaranjem Pelješkog mosta, čime ćemo hrvatski teritorij na jugu zauvijek spojiti. "Bit će to trajna stečevina hrvatskog naroda", naglasio je premijer.

- Na Dan neovisnosti prisjećamo se svih postignuća hrvatskog naroda. Nastavljamo zajedno i predano raditi za boljitak, prosperitet i sigurnost naše Domovine, poručio je Plenković u čestitki u povodu Dana neovisnosti.

Čestitku u povodu Dana neovisnosti uputio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. 

"Obilježavajući Dan neovisnosti prisjećamo se svih onih koji su dali ogromni doprinos u stvaranju Republike Hrvatske. Posebnu zahvalnost dugujemo prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, kao i njihovim obiteljima, te svima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, izgradnji institucija i međunarodnoj afirmaciji.

Današnja Hrvatska utemeljena je na vrijednostima slobode, mira, jednakosti, vladavine prava, solidarnosti i poštivanja prava čovjeka. U vremenu velikih globalnih promjena i rata u Ukrajini, samo ujedinjeni možemo pronaći odgovore na suvremene izazove i osigurati gospodarsku i društvenu stabilnost. Svjesni te odgovornosti trebamo zajedno nastaviti ulagati napore u povećanje životnog standarda hrvatskih ljudi i sveukupni boljitak naše domovine", poručio je Jandroković. 


Dan kad je Hrvatska prekinula sve veze s tadašnjom SFRJ

Prije 28 godina, 8. listopada 1991., dan poslije raketiranja Banskih dvora, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom Jugoslavijom.

Sabor je pritom utvrdio da Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji, a na istoj je saborskoj sjednici izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske. Prethodno, ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Sabor je donio 25. lipnja 1991. godine, ali njezino stupanje na snagu odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na poticaj Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Po isteku moratorija, 7. listopada u 15,03 sati, zrakoplovi JNA raketirali su Zagreb i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, pri čemu je jedna osoba poginula, a četiri su ozlijeđene. Zbog sigurnosnih razloga i mogućih novih napada na Zagreb, Sabor je povijesnu odluku o neovisnosti donio izvan sjedišta Sabora na Markovu trgu. Zastupnici i novinari prevezeni su u podrum Inine zgrade u Šubićevoj ulici, gdje se i održala sjednica svih triju saborskih vijeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!