07:34 / 23.10.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT

Dan odluke za Treći maj - u Uljaniku sastanak s Australcima

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nastavljen je štrajk u pulskom i riječkom brodogradilištu. Dok su u Puli ostali u krugu Uljanika, radnici Trećeg maja izašli su u prosvjednu šetnju po Rijeci, a u jednom trenutku blokiran je i promet.
Nastavljen je štrajk u pulskom i riječkom brodogradilištu. Dok su u Puli ostali u krugu Uljanika, radnici Trećeg maja izašli su u prosvjednu šetnju po Rijeci, a u jednom trenutku blokiran je i promet.

Do 18 sati račun 3. maja nije odblokiran. Sutra je dan nakon kojeg se stječu zakonski uvjeti za pokretanje stečaja. On se mora pokrenuti u roku od 21 dan, no to ne mora biti odmah zato što je već više od polovice vjerovnika odblokiralo račun, a prema informacijama iz Uljanik grupe ostala polovica ili trećina mogla bi to također učiniti narednih dana. U tom slučaju, sve bi se vratilo na početak, pa bi Treći maj i radnici dobili novih 60 dana. Radnici kažu da stečaj za njih nije opcija. Uzdaju se u novi dan.

Osim deblokade računa radnici nisu dobili ni plaću pa je nakon jučerašnjeg neuspjelog mirenja u 13 sati počeo štrajk, a svoje negodovanje izrazili su danas i prosvjednom šetnjom. Radnici su ispod spomenika brodograditelju zapalili  svijeće uz isticanje da je jedna za Giannija Rossandu, predsjednika uprave Uljanika, a druga za direktora riječkog brodogradilišta i upravu. Dogovorili su da će se štrajkaški odbor svako jutro sastajati u 7.30 i odlučivati što i kako dalje.Zamjenik predsjednika kriznog stožera Boris Bučanac tijekom prosvjedne šetnje rekao je da je njihovom strpljenju došao kraj. "Dali smo dovoljno vremena akterima koji sudjeluju u ovim procesima da nešto naprave prvenstveno od blokade računa, na usaglašavanju procesa restrukturiranja kako bi nam se počeli vračati dugovi, te kako bi počeli raditi i zarađivati plaću", rekao je. Dodao je da ovo neće biti kraj i da će nastaviti sa akcijama.

Predsjednik sindikalnog Odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je da su spontano odlučili izaći na cestu i da su jako ljuti i revoltirani na Upravu "koja već više pod mjesec i pol ne rješava probleme 3. maja". "Uprava 3. maja nas uvjerava da bi plaće mogle biti isplaćene potkraj ovog ili sljedećeg tjedna, no mi im više ne vjerujemo," rekao je Šoljić i još jednom apelirao na Vladu da pomogne deblokirati račun 3. maja. Još je jednom zamolio vjerovnike, dobavljače i kooperante 3. maja da danas deblokiraju račun. Zahvalio je onima koji su to već učinili.

Horvat za HRT: Plan za Uljanik stigao u ministarstva

Nastavljen je i štrajk radnika pulskog Uljanika. Nije im isplaćena plaća za rujan, a nijedan konkretan odgovor ili prijedlog rješenja za aktualnu situaciju u brodogradilištu nije stigao. Osim isplate plaće i ostavke uprave, radnici traže i odgovor na pitanje kakva je budućnost Uljanika. Tijekom večeri u zgradi Uljanika sastali su se predstavnici Uprave, Danko Končar i predstavnici australskog brodovlasnika, javlja naša reporterka Jasminka Kalčić.Radi se o 'Scenic grupi', brodovlasniku kojemu se u Uljaniku grade dva broda. Oni nisu zainteresirani, prema zadnjim informacijama - biti strateški partner i ući u vlasničku strukturu Uljanika. Žele financijski pomoći da se gradnja njihovih brodova dovrši i da se suradnja nastavi i u budućnosti. Predstavnici australskog brodovlasnika zatražili su za sutra sastanak u Vladi.

U 8.30 sastao se štrajkaški odbor sa radnicima i predsjedik štrajaškog odbora Boris Cerovec ponovio je da je Uprava prema Trgovačkom sudu u Pazinu poslala dva imena Samir Hadžić i Ranko Svečarovski kao budući članovi, kandidati za članove nadzornog odbora. Ponovio je i da nema novca za plaće i da je ponovno zatražena ostavka predsjednika Uprave Giannija Rossande. Dogovoreno je da će se pričekati do petka, a do tada će se štrajkati bilo na radnim mjestima ili ulici. Što se tiče ostavke predsjednika Uprave, tijekom jutra primili smo priopćenje u kojem se ističe da bi takva ostavka samo nanjela štetu Uljaniku, te da on ima obavezu, i kao čovjek i kao predsjednk uprave, spriječiti daljnju blokadu i stečaj 3 maja, te da će ju podnijeti u onom trenutku kada se imenuje nadzorni odbor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!