Dan Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske

28.05.2020.

07:31

Autor: D.M./HRT

default error photo
Na današnji dan 1991. formiran je i svečano postrojen Zbor narodne garde, preteča Hrvatske vojske.
Dan Oružanih snaga RH, Dan Hrvatske vojske (HV) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se 28. svibnja, u spomen na formiranje i svečanu smotru Zbora narodne garde, preteče Hrvatske vojske, 28. svibnja 1991.

- 28. svibnja 1991. - Osnivanje hrvatske vojske
- Generalica HV-a koja je ostavila trag u NATO-ovoj misiji u Afganistanu

• Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman" održan je poseban program. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović nakon pregleda počasne postrojbe uručio je činove i pohvale pripadnicama Hrvatske vojske.



• Hrvatska vojska nastala je i razvijala se u Domovinskom ratu pokazujući da je spremna obraniti i osloboditi hrvatska okupirana područja i nakon rata se nastavila razvijati i mijenjati u skladu sa sigurnosnim procjenama i potrebama društva, istaknuo je načelnik Glavnog stožera OSRH Robert Hranj. Dodao je kako je Hrvatska je danas članica NATO-a i EU čemu je i HV kao profesionalna i respektabilna vojna sila dao doprinos. A sposobnost i spremnost HV-a pokazana je i u teškim trenucima pandemije i potresa, poručio je.



• Gospođe i gospodo čestitam, govorancija neće biti, jer je izborno vrijeme pa se lako kaže kriva riječ. To je to. Do slijedećeg viđenja, na kojem će vam, na promociji, vjerojatno čestitati neki drugi predsjednik ili predsjednica, poručio je okupljenima predsjednik Zoran Milanović. Naknadno je u svojoj izjavi novinara pojasnio ovu svoju izjavu. Opširnije


• Na vojnom poligonu kod Knina održava se vojna vježba gađanja i topničkih napadnih aktivnosti iz Patrija. U vježbi sudjeluje 195 vojnika raspoređenih u dva voda vatrene potpore, protuoklopnu desetinu, inženjerijski vod - što sve čini primarnu obučnu skupinu, kazao je zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler. Uključene su i postrojbe logistike koju čine i vojno-obavještajni timovi.



• Osim u Kninu, drugi dio vježbe održan je i u Udbini, gdje su hrvatske specijalne snage demonstrirale svoju sposobnost i obučenost. Opširnije


• Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici na današnji dan 1991. godine, prvi put održana je službena smotra postrojbe koja je predala prijavak tadašnjem hrvatskome predsjedniku i vrhovnom vojnom zapovjedniku Franji Tuđmanu, a taj čin označio je osnivanje Oružanih snaga. Pogledajte povijesnu priču Martine Klaić o razvoju hrvatskih Oružanih snaga koje su izrasle iz legendarnog Zbora narodne garde.



• Donosimo priču o najviše pozicioniranoj ženi u Hrvatskoj vojsci. Brigadna generalica Gordana Garašić velik je trag ostavila i u NATO-ovoj misiji u Afganistanu. Opširnije



• Jučer i danas izaslanstva MORH-a i Hrvatske vojske te državna izaslanstva polažu vijence i pale svijeće. Visoko izaslanstvo položilo je jutros vijence kod spomenika "Glas hrvatske žrtve Zid boli", Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice dr. Franje Tuđmana na Mirogoju, te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju.

• Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno ministrom Tomom Medvedom te predsjednikom Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" Marijom Kapulicom položilo je vijenac i zapalilo svijeće na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj.



• Sjećanje je ovo na inimno važan moment u novoj hrvatsoj povijesti. Nama sudionicima onog vremena još uvijek odzvanja ona odlučnost kad su pripadnici ZNG-a pred svojim vrhovnim zapovjednikom toliko snažno iskazali moćne riječi 'Prisežem, da ću i svoj život počožiti za obranu domovine'. Od tog trenutka ništa više nije bilo isto. Poruka iz Kranjčevićeve ušla je u svaki hrvatski dom, kazao je ministar Tomo Medved. Dodao je kako je neizmjerno sretan što je koračao s tim velikim ljudima.


• Bojnik Goran Anić predstavlja Tenkovsku bojnu "Kune". Ta elitna bojna zakonska je sljednica slavne 3. gardijske brigade i transformirala se u modernu tenkovsku bojnu s 5 tenkovskih satnija i 70 tenkova M84A4. Sudjelovala je u brojnim međunarodnim misijama i vježbama od kojih je Anić izdvojio prošlogodišnje sudjelovanje u vježbi u Njemačkoj kad su uspješno transportirali više od 25 borbenih i neborbenih vozila željeznicom kroz tri države i prošli više od 1000 kilometara. 



• U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je general-bojnik Mladen Fuzul, zapovjednik za potporu koji se s ponosom prisjetio mimohoda iz 1991..



• Na Pantovčaku će poslijepodne biti upriličen i svečani prijam. Svetu misu zadušnicu za stradale u Domovinskom ratu u crkvi "Sveta Mati Slobode" predvodit će vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!