Dan Oružanih snaga - sjećanje na ponosne dane

08:19 / 28.05.2019.

Autor: M.Š./HRT

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska također obilježava okruglih 10 godina od ulaska u NATO.
U povodu obilježavanja 28. obljetnice formiranja oružanih snaga Republike Hrvatske, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održana je svečana akademija.

U bogatom programu, uz prigodno obraćanje i glazbu, prikazan je i film te su uručene nagrade. Među brojnim uzvanicima, na svečanosti su bili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je i uručila nagrade Memorijal bojnik Davor Jović - natjecanje Prvi za Hrvatsku", predsjednik Sabora Gordan Jandroković , ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov


- Hrvatska je javnost upoznala svoju vojsku. Svjedočila je tada začecima nastanka oružane sile koja će suprotno mnogim crnim predviđanjima zaustaviti agresiju višestruko nadmoćnog neprijatelja, rekla je hrvatska predsjednica.

Uz čestitke svim pripadnicima oružanih snaga, predsjednica je istaknula važnost nastavka modernizacije hrvatske vojske.

- I danas nastavljamo izgrađivati i razvijati oružane snage RH, ne kaos redstvo prijetnje ili prisile već kao jamac mira, slobode i prosperiteta Republike Hrvatske, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Sabora naglasio je da je hrvatska vojska u 10 godina NATO članstva stekla ugled predanog, pouzdanog i vjerodostojnog partnera.

- U ovih 28 godina naše oružane snage pokazale su sposobnost transformacije, stalne prilagodbe i fleksibilnosti kako bi u svakom trenutku bile pripravne odgovoriti na svoju osnovnu ustavnu zadaću i zaštiti nacionalne interese, rekao je Jandroković.

Uz ulaganje u tehniku još je važnije ulagati u ljude i usaditi u njih pobjednički mentalitet, istaknuli su ministar obrane i načelnik glavnog stožera.

- Ljudi vrlo brzo primjete dali u tim našim odlukama, zapovjedima ima njih, da li su naše odluke i zapovjedi odmjerene i na osnovu toga gradimo taj karakter, želimo da je hrvatska viojska prožeta simbolima i vrijednostima domovinskog rata, našim junacima, rekao je Krstičević.

- Možete imati dobru opremu, možete imati i dobru organizaciju, ali bez ljudi, bez njihovog motivacijskog faktora, bez njihove želje da urade sve što od njih traže, bilo u vježbama, operacijama bilo u pomoći narodu, nećete uspjeti+, poručio je Šundov.

Svečani program na Dan Hrvatske vojske završio je dodjelom priznanja najspremnijim pripadnicima oružanih snaga, i pjesmom nove generacije koja je naslijedila prve hrvatske vojnike iz Kranjčevićeve.

A u povodu 10 godina od ulaska Hrvatske u NATO gostovao je u našoj zemlji Steven M. Shepro, zamjenik predsjedatelja Vojnog odbora NATO-a.

Gostovao je i na HRT-u, u emisiji Studio 4.

- Velika je čast biti nazočan proslavi 28 godina od nastanka HV-a. NATO jako cijeni hrvatski doprinos, a vi ste već 10 godina članica.

Bez obzira na veličinu zemlje, svaka je naša saveznica važna jer ima svoje resurse, sposobnosti i predanosti, dodaje Shepro govoreći o ulozi Hrvatske koja je ipak mala država u odnosu na druge članice NATO-a.

- Zaista smo zadovoljni sa spremom Hrvatske vojske. Kada sam išao u Litvu i nazočio misijama u kojima su sudjelovali i hrvatski vojnici, impresionirali su me, izgledaju čvrsto i profesionalno djeluju. To je sigurno nasljeđe koje ste baštinili iz Domovinskog rata. Zaista je inspirirajuće vidjeti to vodstvo. To je zaista impresivna vojska i možete na nju biti ponosni.

Što se tiče nabave zrakoplova, Shepro, iskusan vojni pilot, nije htio ulaziti u pojedinosti u vezi s mogućom nabavom.

- Vojni zrakoplov je samo dio sustava, održavanje sustava i sve što ide s tim. Uvjeren sam da ćete uz ovakvo vodstvo donijeti prave odluke, slažem se da je potrebno obnoviti hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Zračna sposobnost je važna jer imamo sve više ugroza vezano uz kibernetičke napade te druge vrste prijetnji, zaključuje Shepro.


Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnicu povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici.

Prije 28 godina postrojbe Hrvatske vojske prvi su put predale prijavak prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je u njihove ruke položio ratne zastave. Od toga dana do danas hrvatska je država pred Oružane snage stavila bezbrojne, često puta i prezahtjevne zadaće. Ni jednom Hrvatska vojska nije iznevjerila ukazano povjerenje i svaku je zadaću izvršila, bez obzira na napore i žrtve koje je trebalo podnijeti, stoji u čestitki.

- Iako u samim počecima slabo opremljena i često puta naoružana tek domoljubljem i neslomivim hrvatskim pobjedničkim duhom, Hrvatska je vojska obranila i oslobodila Hrvatsku u Domovinskome ratu. Na današnji se dan s posebnim ponosom prisjećamo svih koji su položili svoje živote za našu slobodu. Naše su misli danas s njima i njihovim obiteljima, obiteljima nestalih i svim hrvatskim braniteljima.

I nakon završetka Domovinskog rata Hrvatska je vojska nastavila svoju samoprijegornu službu domovini, ubrzanim razvojem i modernizacijom te je izrasla u suvremenu oružanu silu, koja i danas ponosno brani Hrvatsku i njezine nacionalne interese. Čini to u domovini i na brojnim globalnim kriznim žarištima, u misijama i operacijama potpore miru pod okriljem Europske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda, gdje besprijekornim obavljanjem zadaća pripadnici Hrvatske vojske služe na čast i ponos Hrvatskoj.

- Drage pripadnice i pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, brojni su još izazovi pred vama. Vaš poziv i vječna dužnost zaštite Republike Hrvatske ne poznaju predah ili odmor. Uvijek novi izazovi našoj sigurnosti zahtijevaju od vas trajno usavršavanje, usvajanje novih vještina i razvoj novih sposobnosti. Znam da ćete ponovno biti dorasli postavljenoj zadaći, kao što su bili vaši prethodnici i suborci u Domovinskome ratu. Uspomena na njih vas na to obvezuje, navodi se u čestitki Grabar-Kitarović pripadnicima OS RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!