14:38 / 28.06.2019.

Autor: HRT/Hina

Dan osječkih branitelja

Arhivska fotografija, Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Arhivska fotografija, Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na trgu su, kod spomen-obilježja poginulim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, zapaljene svijeće i položeni vijenci.
Okupljanjem kod simbola osječke  obrane - spomenika "Crveni fićo", te mimohodom do Trga slobode osječki su branitelji u petak obilježili Dan osječkih branitelja, Dan osnutka 106. brigade Hrvatske vojske i Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije.

Na trgu su, kod spomen-obilježja poginulim  braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, zapaljene svijeće i položeni vijenci.

Vijence su položili Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Antun Blažević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, predstavnici županijskih i osječkih gradskih vlasti te brojna izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Izaslanik Deur tom je prigodom rekao kako "Crveni fićo" simbolizira snagu hrvatskog čovjeka, domoljublje, vjeru u svoju državu i Boga koji je svima dao snagu da se bore za opstanak svoje države.

- Možemo biti ponosni jer smo se uspjeli oduprijeti velikoj vojnoj sili i obraniti se. Ovaj grad i ovi ljudi koji su bili snažni i puni ljubavi pokazali su postojanost u obrani Hrvatske, zaključio je Deur.

Prisjećajući se 28. lipnja 1991. i osnutka 106. brigade HV-a, Dubravko Pancić, dopredsjednik Udruge branitelja te brigade, rekao je kako se pri osnutku brigada sastojala od dvije bojne.

- Kasnijim osvajanjem vojarni i oduzimanjem oružja neprijatelju broj pripadnika narastao je na oko šest tisuća. Kroz brigadu je ukupno prošlo oko 12 tisuća vojnika, rekao je Pancić.

Prema njegovim riječima, poginulo je 174 pripadnika brigade, jedan se još smatra nestalim, a ranjeno ih je 850. 

Predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge grada Osijeka Darko Nađ podsjetio je na veliki doprinos koji su osječki branitelji dali u obrani Hrvatske.

- Taj doprinos nije bio vidljiv samo na ovom području jer smo ratovali gdje god je to bilo potrebno kako bismo obranili svoju domovinu, zaključio je Nađ.

Položeni vijenci i služena misa

Nakon polaganja vijenaca u kapucinskoj crkvi služena je misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Na Trgu slobode otvoren je Sajam braniteljskih zadruga, a u kasnim popodnevnim i večernjim satima predviđeno je održavanje boćarskog turnira za branitelje i projekcija filma "Glavu dole, ruke na leđa". 

Obilježavanje se nastavlja u subotu, 29. lipnja, kada će se u sportskoj dvorani Jug II održati 4. međunarodni turnir u sjedećoj odbojci "Crveni fićo" - memorijal Branko Perković te u nedjelju, 30. lipnja, Memorijalnim malonogometnim turnirom za poginule dragovoljce.

Obilježavanje završava u ponedjeljak, 1. srpnja, na Biljskoj cesti i u Nemetinu gdje će, u organizaciji Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije, prvi put biti obilježena obljetnica blokade UNPROFOR-a koju je tadašnja Zajednica prognanika Hrvatske organizirala 1. srpnja 1994.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!