Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta

11.02.2023.

12:37

Autor: Mateja Ribičić/Vijesti/P.F./HRT

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman"

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman"

Foto: HTV / HRT

Vojarne "Petar Zrinski" u Zagrebu te "Admiral flote Sveto Letica Barba" u Splitu otvorile su svoja vrata. Uz obilazak te razgled vojne opreme i oružja svi zainteresirani mogu iz prve ruke od kadeta i djelatnika Vojnog učilišta dobiti sve informacije o studijskim programima i karijeri u Hrvatskoj vojsci. 

Novinarka HRT-a Mateja Ribičić bila je u vojarni na zagrebačkom Črnomercu. Razgovarala je s Andreom Tomašević, kadetkinjom nadnarednicom Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".


Nikad veće zanimanje za dane otvorenih vrata - zadovoljno kažu na Učilištu. Više od 150 posjetitelja na samom se mjestu događaja uvjerilo što znače vojnička disciplina, kako izgledaju vojne vježbe i oružje, ali i da sjesti u oklopno vozilo nije lako.

 

- Zanimljivo je, jako je usko dolje i ne možeš sjest i onda mi je malo problem za glavu, rekao je jedan od najmlađih posjetitelja. 


Studenti vojnog učilišta već od prvog dana više su od studenata. Oni postaju vojni kadeti koje se priprema za buduće časničke dužnosti o kojima mnogi sanjaju. 

 

Svoje dječačke snove Fran je već počeo ostvarivati.

 

- Ja sam kadet Fran Palajić. Prva godina sam studija za vojnog pilota. Odmalena imam želju i onda sam upisao zrakoplovno tehničku školu misleći da će mi to dati dobru podlogu i eto upisao sam. 


Stalan posao koji ih čeka nakon fakulteta te stipendije velik su motiv upis u ovo učilište, no ono svojim studentima nudi mnogo više od materijalnog. 

 

- Prilika da se razvijaju, da iskušaju svoje granice, da kasnije razvijaju poslovnu karijeru koja podrazumijeva stalno učenje u internacionalnom okruženju, stalni rast i profesionalno usavršavanje, prilika da upoznaju nove kulture, nove ljude, da se bave zanimljivim i odgovornim poslom. Da jačaju svoje potencijale i postanu odgovorni, a vjerujem da to društvu svakako treba, kazala je brigadirka Vesna Trut, prodekanica za studijske programe HVU-a. 


Samo nekoliko mjeseci dijeli Andreu od završetka studija vojnog vođenja i upravljanja. A što poslije ona već zna.

 

- Nakon toga se malo i odmoriti da se slegnu svi dojmovi od ovih 5 godina. I onda sa 1.9. početi raditi svoje prvo postavljenje, otvoriti novo poglavlje i biti opet što uspješnija u svemu tome, rekla je Andrea Tomašević, kadetkinja nadnarednica Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". 


Jer osobni uspjesi ovih mladih ljudi - uspjeh su cijelog društva koje je gladno - odgovornih, ispravnih, hrabrih ljudi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!