07:48 / 08.10.2018.

Autor: HRT

Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za Dan otvorenih vrata pripremljen je poseban program obilaska zgrade Sabora uz stručno vodstvo. Građani mogu ulaziti u zgradu Sabora bez prethodne najave.
U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, kao najviše predstavničko tijelo hrvatskih građana otvorio je svoja vrata u 10 sati, a zatvorit će ih u 17.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković u opuštenoj atmosferi su se družili s građanima. U sabornici je upriličen i 'mini-aktualac' za građane, a bila je to ujedno i prilika za zajedničko fotografiranje.

Čestitam vam Dan neovisnosti, to je jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti kada su prekinute državnopravne veze sa bivšom Jugoslavijom, rekao je Jandroković građanima u sabornici. Podsjetio je kako je tome prethodio neuspjeli pokušaj atentata na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.Plenković je podsjetio kako su ponovno spontano došli s Markovog trga družiti se u Sabor s građanima, baš kao što su to učinili i prošle godine. Upitan o nerijetko praznim saborskim klupama, premijer je odgovorio da je "ta tema možda medijski poželjna, ali ne stoji". Sabor ima 151 zastupnika, nisu svi eksperti za sve. Nema tog parlamenta u svijetu u kojem svi sjede na svakoj točki. Ta je tema možda medijski poželjna, ali ne stoji. Važno je da su zastupnici tu kada se glasuje da oni koji nastupaju to čine meritorno i da zastupaju svoje stavove..., rekao je Plenković.

Jandroković je za građane, po drugi puta, otvorio i svoj ured. Tom je prilikom rekao kako je želio da građani vide u kakvim uvjetima radi Sabor, kako Sabor izgleda ali i da se možda razbiju predrasude koje o njemu postoje.

Za Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora pripremljen je poseban program obilaska zgrade Sabora uz stručno vodstvo. Građani mogu ulaziti u zgradu Sabora bez prethodne najave, uz uobičajeni sigurnosni pregled, u grupama od pedeset posjetitelja. Program razgledavanja traje oko 25 minuta. Organiziran je i program obilazaka sa stručnim vođenjem na engleskome jeziku u 12 sati  i 15 sati.

A na mjestu saborskog zastupnika Ivana Pernara, jedna simpatična gesta. Pernar je naime, na mjestu gdje sjedi ostavio poklon - čokoladicu za prvog posjetitelja koji dođe do njegovog mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!